Laat je longen testen in het UZA op 31 mei (Werelddag zonder Tabak)

Op vrijdag 31 mei zet het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA) haar deuren speciaal open voor alle rokers. In het kader van de Werelddag Zonder Tabak kan iedereen in het ziekenhuis terecht voor testen die o.a. het CO-gehalte in de longen meet en zo meteen de schadelijke effecten van roken aantoont. De Werelddag wordt georganiseerd door de Wereldgezondheidsorganisatie.
Aantal rokers in België stijgt
Steeds meer Belgen roken: uit recent onderzoek in opdracht van de Stichting tegen kanker blijkt dat 32% van de Belgen ouder dan 15 jaar dagelijks een sigaret opsteekt. In 2008 was dat nog 30%, in 2007 27%. Nicotineverslaving is een medisch probleem en dat wil de afdeling rookstopbegeleiding van de dienst longziekten in het uza dan ook duidelijk maken op deze Werelddag Zonder Tabak.

Test het CO-gehalte in je longen in het uza
Rokers kunnen op 31 mei terecht bij de informatiestand van de dienst rookstopbegeleiding in de inkomhal van het UZA. Het team beantwoordt er alle vragen over stoppen met roken, over rookstopbegeleiding en over de schadelijke effecten van roken. Rokers kunnen hun nicotineverslaving gratis laten meten door middel van testen. Zo wordt bijvoorbeeld het CO-gehalte (CO = koolstofmonoxide) in de longen gemeten. De testen zijn gratis en vinden plaats in de inkomhal van het UZA, Wilrijkstraat 10, te Edegem. Iedereen is welkom tussen 9.30u en 16.00u. 
Elke roker krijgt een persoonlijk paspoort met de resultaten van zijn of haar testen, en het advies om deze te laten analyseren door zijn of haar (huis)arts of een tabakoloog.

Stoppen met begeleiding verhoogt de kans op succes
Volgens een recent onderzoek verhoogt een medisch advies de kans om succesvol te stoppen met roken met 30%. Steeds meer rokers doen beroep op professionele begeleiding om van hun verslaving af te geraken.
Meer info over de rookstopbegeleiding in het UZA: http://www.maguza.be/gezond/p/artikel/stoppen-kan-echt
28 mei 2013 14u09
Bron: MagUZA.be
meer over
zie ook rubriek