Wetenschappers creëren hersencellen uit huid

Amerikaanse wetenschappers zijn erin geslaagd om huidcellen bij muizen te muteren tot functionele hersencellen. Dat kan een doorbraak betekenen voor de behandeling van multiple sclerose en hersenverlamming. Via cellulaire herprogrammering konden de onderzoekers firoblasten omzetten naar oligodendrocyten.
In een volgende stap zal worden nagegaan of de techniek ook op mensen kan worden toegepast. Dat zou een doorbraak betekenen in de behandeling van multiple sclerose en hersenverlamming. Die ziektes beschadigen de oligodendrocyten, waardoor de beschermende myelinelaag afbreekt. Om dat te herstellen, moeten nieuwe oligodendrocyten kunnen worden aangemaakt.

“Het is altijd moeilijk geweest om snel en op veilige, efficiënte wijze functionele oligodendrocyten aan te maken”, zegt coauteur Robert Miller van de Case Western Reserve School of Medicine. Tot nu toe konden die enkel uit embryonaal weefsel of bepaalde stamcellen gehaald worden. Die methodes houden bovendien beperkingen in, zoals het risico op afstoting. “Deze nieuwe techniek kan al die problemen wegnemen”, aldus Miller.
17 apr 2013 07u55
Bron: Knack.be
zie ook rubriek