Meer duidelijkheid over oorzaken TBC

Recent onderzoek naar TBC toont 23 nieuwe factoren aan als betrokken bij deze ziekte. Alhoewel het onderzoek is uitgevoerd in diermodellen gelden de uitslagen zeer waarschijnlijk ook voor TBC bij mensen. De uitkomsten kunnen worden gebruikt voor het ontwikkelen van nieuwe vaccins tegen TBC. Onderzoek is uitgevoerd door microbiologe Esther Stoop. Zij promoveert 22 maart bij VU medisch centrum. Deze week is er veel aandacht voor TBC vanwege de Wereld Stop Tuberculose Dag op 24 maart.
tuberculose (tbc), veroorzaakt door de bacterie Mycobacterium tuberculosis, komt in de westerse wereld niet veel meer voor. Wereldwijd sterven jaarlijks nog altijd 1.4 miljoen mensen aan deze ziekte. Het huidige vaccin tegen tbc biedt onvoldoende bescherming en door veelvuldig gebruik van antibiotica ontstaan steeds meer resistente M. tuberculosis bacteriën. ontwikkeling van nieuwe medicijnen tegen TBC is dus van essentieel belang.

Esther Stoop richtte zich in haar onderzoek op het identificeren van bacteriële factoren die betrokken zijn bij het ontstaan van TBC. Stoop: “Omdat werken met TBC bacteriën gevaarlijk is, is het onderzoek uitgevoerd met Mycobacterium marinum, de veroorzaker TBC bij vissen. Door één voor één factoren uit te schakelen in de bacterie hebben we onderzocht welke factoren belangrijk zijn voor het ziekteproces. Dit heeft geleid tot de identificatie van 23 factoren die de bacterie nodig heeft om ziekte te veroorzaken.”

De resultaten van dit onderzoek naar de TBC bacterie zijn ook relevant voor deze ziekte bij mensen. Stoop: “De factoren die we hebben geïdentificeerd zouden in de toekomst kunnen dienen als doelwit voor een nieuw vaccin of antibiotica om TBC te bestrijden.”
Dan gaat het om nieuwe medicatie omdat de huidige middelen onvoldoende werken.
21 mrt 2013 10u00
Bron: VUmc
meer over
zie ook rubriek