UZ Gent zet operatierobot in voor oncologische chirurgische ingrepen

Het Universitair Ziekenhuis in Gent zet sinds kort een operatierobot in voor innovatieve chirurgische ingrepen, meestal binnen de oncologie. In de opstartfase waren er twee ingrepen die in ons land nog niet eerder met een robot werden uitgevoerd: het ging om een gedeeltelijke nierverwijdering bij een kind en de wegname van uitzaaiingen van een levertumor bij een volwassene. Beide patiënten stellen het enkele weken na de operatie zeer goed.
Doordachte investering
Het UZ Gent is in vergelijking met vele andere ziekenhuizen pas laat gestart met robotgeassisteerde kijkoperaties of laparoscopie. "Het was een bewuste keuze om niet over één nacht ijs te gaan en te wachten tot de meerwaarde van de robotchirurgie voor onder andere prostaat- of nierverwijdering bij kanker onomstotelijk kon worden aangetoond", zegt prof. dr. Piet Hoebeke, diensthoofd urologie UZ Gent. Hij is een van de stuwende krachten achter het robotproject. "Wij zullen de spitstechnologie in een eerste fase vooral voor vernieuwende oncologische ingrepen inzetten op de diensten urologie, gynaecologie, Algemene en Hepatobiliaire Heelkunde en Gastro-Intestinale Heelkunde."

Hoefijzernier
Ondertussen is het programma twee maanden actief en werden naast de prostaat- en nierverwijderingen bij kankerpatiënten ook andere innovatieve procedures uitgevoerd. Zo behandelden (kinder)urologen dr. Nicolaas Lumen en dr. Erik Van Laecke een kind met een hoefijzernier door een stukje van die nier weg te nemen. Een hoefijzernier is een zeldzame aangeboren aandoening, waarbij de nieren aan elkaar verbonden zijn zoals bij een hoefijzer en niet optimaal functioneren.

De afdeling Kinderurologie van het UZ Gent geniet internationale bekendheid en zal de robot inzetten bij de reconstructie van aangeboren aandoeningen van de urinewegen.

Tumoruitzaaiingen in de lever
Ook op de dienst Algemene en Hepatobiliaire Heelkunde realiseerde prof. dr. Roberto Troisi met zijn team een primeur: zij verwijderden bij een patiënt vier geïsoleerde tumoruitzaaiingen in het achterste deel van de lever. De uitzaaiingen waren ondanks hun verscholen ligging heel goed bereikbaar met de robotarmen en –handen en het gezonde leverweefsel bleef maximaal gespaard.

Voordelen
De voordelen van robotchirurgie zijn voor de meeste chirurgische disciplines vergelijkbaar:
• het zijn kijkoperaties of laparoscopische ingrepen; dat betekent dat de chirurg slechts kleine insneden maakt en de zachte spier- en peesweefsels zo veel mogelijk kan sparen. Gevolg: kleine operatiewond(en), minder postoperatieve pijn en bloedverlies, sneller herstel;
• een sneller herstel betekent een kortere opnameduur in het ziekenhuis;
• de robot heeft zeer beweeglijke armen; de handjes of vuistinstrumenten op de uiteinden kunnen 360° roteren, waardoor de chirurg veel fijner en preciezer kan werken dan bij een klassieke laparoscopie;
• de robot toont in de bijbehorende operatieconsole (waar de chirurg zit of staat terwijl hij opereert) uiterst nauwkeurige en gedetailleerde 3D-beelden;
• met een robot kan een chirurg sneller hechten dan bij een klassieke laparoscopie, waardoor de totale operatieduur korter wordt.

Nieuwe mogelijkheden
Bij een robotingreep ligt de patiënt op een operatietafel waaraan de robotarmen bevestigd zijn; de chirurg werkt los van de operatietafel, aan een console met uiterst beweeglijke bedieningshendels. "Wij staan niet langer bij de patiënt aan de operatietafel. Het is wel wennen om met een robot alleen onrechtstreeks contact te hebben met een patiënt of een orgaan, maar verder is het een heel vernieuwende manier van opereren. Zeker voor de oncologische chirurgie opent het vele nieuwe mogelijkheden", zegt prof. dr. Roberto Troisi.
14 mrt 2013 12u48
Bron: UGent.be
zie ook rubriek