Forse toename van babys met ademhalingsproblemen

Hasselt - Het aantal baby's en kleuters dat genees- of hulpmiddelen neemt om een probleem met de ademhaling aan te pakken, is in vijf jaar met de helft toegenomen. "Vooral door onze slechte eetgewoontes", zegt professor Kristine Desager, specialiste in kinderlongziekten aan het UZA.

Al vier op de tien kinderen die geboren worden, hebben een geneesmiddel nodig tegen astma of een andere longaandoening. Het aantal is tussen 2007 en 2011 gestegen met 7% . Ouders van baby's (+54%) en kleuters (+27%) grijpen massaal naar het puffertje. "Oorzaak zijn onze slechte westerse eetgewoontes", zegt Kristine Desager. "Als een zwangere vrouw opwarmmaaltijden eet, kan dat een verhoogd risico op astma en allergie geven bij haar kind. Die maaltijden zitten vol vetten en geraffineerde suikers en er zitten weinig vezels in. Haar darmflora wijzigt daardoor. Bij de geboorte geeft de moeder die samenstelling door aan het kind. Op een leeftijd van amper drie weken kan het kind daardoor een verhoogd risico hebben om astmatisch en allergisch te worden." Dat jongeren zo vaak het puffertje gebruiken, heeft ook met een betere diagnose te maken.

"Vroeger gingen artsen te vaak uit van een bronchitis. Nu houden ze sneller rekening met astma."

Ook de slechtere luchtkwaliteit en het aantal vroeggeboortes spelen een rol. "Ik ben na 24 weken al bevallen van Timon", getuigt Karine Jans uit Tongeren. "Zijn longen waren nog niet voldoende ontwikkeld en ademhalen was een probleem. Hij is nu 2 jaar en zit nog aan de puffers. Die astma groeit op latere leeftijd uit de longen."

Bron: Het Belang van Limburg, 07-03-2013

07 mrt 2013 08u32
Bron: MagUZA.be
meer over
zie ook rubriek