En op tien oproepen naar huisartsenwachtpost fout ingeschat

De vaststelling komt uit een onderzoek van de Universiteit Antwerpen bij de huisartsenwachtpost van Brugge. De onthaalmedewerkers hielden er een jaar lang bij hoe urgent ze de klachten inschatten van de patinten die ze aan de lijn kregen. Dat werd vergeleken met hoe de huisarts de patint na zijn onderzoek beoordeelde. De ernst van n op de tien oproepen die binnenkomen, wordt onderschat door de onthaalmedewerker.
"In 72 van de 5.500 gevallen gaven de artsen aan dat de toestand van de patint levensbedreigend of spoedeisend was. Maar geen van die dringende 72 gevallen hebben de secretaresses herkend. De oproepen konden volgens hen enkele uren wachten of zouden binnen routineoproepen vallen", zegt onderzoeker Jonathan Van Bergen.

De onthaalmedewerkers onderschatten het vaakst klachten die op banale problemen kunnen wijzen, maar evengoed op een hartinfarct of een bloedklonter in de long: kortademigheid en pijn aan de borst.

"De secretaresse van de wachtpost komt als eerste in contact met de patint en we moeten afgaan op de informatie die we van haar krijgen", reageert de cordinator van de Brugse wachtpost. "Op basis daarvan beslissen we bij welke patint we het eerst op huisbezoek gaan. En soms ook dat we meteen een ambulance bellen. Een verkeerde inschatting kan dus zware gevolgen hebben." Van Bergen pleit voor een speciale opleiding voor het onthaalpersoneel.
01 mrt 2013 07u33
Bron: De Morgen
meer over
zie ook rubriek