Lokale dienstencentra bestaan 40 jaar

Veertig jaar geleden openden in Mechelen, Gent en Brugge de eerste lokale dienstencentra van Vlaanderen hun deuren.
In 1973 was ouderenzorg nog haast een synoniem voor rusthuizen. De tijd was evenwel rijp voor een aanbod op maat van actieve, zelfstandig wonende senioren, zo luidt het. Met een pakket van informatie, diensten en activiteiten wilden de centra senioren activeren en stimuleren tot zorg voor zichzelf en anderen zodat zij zo lang mogelijk op een kwaliteitsvolle manier op eigen benen zouden kunnen blijven staan.

40 jaar lokale dienstencentra


Momenteel telt Vlaanderen 185 erkende lokale dienstencentra, verspreid over 105 gemeenten en steden. De meeste dienstencentra werden opgericht in de  OCMW's, maar er zijn ook private initiatiefnemers.

De lokale dienstencentra zijn ondanks hun leeftijd nog onbekend bij het grote publiek. Ze worden bezocht door ruim 130.000 regelmatige gebruikers.

Om hun verjaardag te vieren quizzen 132 centra op donderdag 7 maart 2013 simultaan over heel Vlaanderen: om 13.30 uur wordt het startsein gegeven en omstreeks 17 uur is het slimste lokale dienstencentrum van Vlaanderen bekend.
Op 1 maart wordt een studiedag gehouden in het Vlaams parlement met de professoren Dominique Verté en Filip de Rynck. Dagvoorzitter is Mieke Vogels. De studiedag is volzet.

>> www.vvsg.be

28 feb 2013 14u15
meer over
zie ook rubriek