Magneetband werkt tegen reflux

Een bandje met magnetische kralen kan chronische refluxziekte onder controle krijgen. Dat blijkt uit een studie die deze week online wordt gepubliceerd in New England Journal of Medicine. Het bandje zit rond de onderste slokdarmsfincter en helpt om die dicht te houden als iemand niet aan het eten of drinken is.
De onderzoekers hebben honderd van deze bandjes geplaatst bij patiŽnten die niet afdoende behandeld werden met zuurremmers. Uit het onderzoek blijkt dat 92 procent van de patiŽnten minder refluxklachten kreeg na de plaatsing van het bandje. Maar liefst 87 procent van de patiŽnten hoefde geen zuurremmende medicatie meer te gebruiken na een follow-up van drie jaar.

Zuurremmende medicatie is niet bij iedereen voldoende effectief en voor deze patiŽnten is de nieuwe techniek een optie. Bestaande antirefluxchirurgie kan namelijk leiden tot lastige bijwerkingen, zoals het onvermogen om te braken en een chronisch opgeblazen gevoel.

De plaatsing van dit nieuwe bandje wordt pas in enkele ziekenhuizen in de Verenigde Staten toegepast, deels in studieverband. Onderzoekers noemen dit de eerste nieuwe en effectieve therapie om reflux te behandelen van de afgelopen twintig jaar.

Het inbrengen van het apparaatje gebeurt via een minimaal invasieve techniek en duurt ťťn tot twee uur. De patiŽnten blijven daarna gemiddeld ťťn nacht in het ziekenhuis. Geheel onschuldig is de operatie zeker niet: complicaties traden op bij zes patiŽnten. Dysfagie trad bij 68 procent van de patiŽnten na de operatie op, maar na verloop van tijd nam deze klacht vrijwel altijd af. Toch had 11 procent van de patiŽnten na ťťn jaar nog in meer of mindere mate last van dysfagie.
21 feb 2013 09u00
meer over
zie ook rubriek