Hersenschudding veroorzaakt langdurige schade

BAARN - Bij een hersenschudding loopt het brein schade op waar je nog tientallen jaren last van kunt hebben. Dat blijkt uit een onderzoek van een Canadese neuropsycholoog, dat zij presenteerde tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van de American Association for the Advancement of Science.
Maryse Lassonde onderzocht de lange termijneffecten van zware hersenschuddingen bij een hockeyteam. Ze voerde oog- en gehoortesten uit en onderzocht het brein van spelers die een zware klap gekregen hadden. Haar resultaten geven aan dat er nog jaren na de hersenschudding sprake is van abnormale hersengolfactiviteit die kan leiden tot concentratieproblemen.

parkinson
Bij oudere atleten zijn de effecten nog duidelijker. In een recent onderzoek onder sporters die zo'n 30 jaar geleden een hersenschuddig hadden, werd aangetoond dat zij geheugen- en concentratieproblemen hadden en soortgelijke symptomen als mensen met beginnende parkinson. Ook hadden zij een dunnere hersenschors in hetzelfde gedeelte van de hersenen als Alzheimerpatiënten.

Rust houden
Atleten die te snel na een hersenschudding weer gaan sporten of er meerdere keren een meemaken, lopen dus een hoog risico op hersenbeschadiging. Lassonde concludeert dat je rust moet houden zolang je nog last hebt van de symptomen van een hersenschudding en hersenschuddingen serieus moet nemen.
19 feb 2013 11u00
Bron: Nu.nl
meer over
zie ook rubriek