1 op 10 onder de armoedegrens

Op donderdag 28 februari wordt op Eén de nieuwe documentairereeks '1 op 10' uitgezonden. De titel '1 op 10' verwijst naar het aantal Vlamingen dat in België onder de armoedegrens leeft. Van 28 februari tot 4 april doet elke week een persoon zijn levensverhaal en komt de kijker dichter bij het personage te staan. Armoede heeft vele gezichten.
Eén gezin op tien in Vlaanderen moet leven van een inkomen dat onder de armoedegrens ligt. Dat is veel, zeker voor één van de rijkste regio's van Europa. En het ziet er niet naar uit dat dit cijfer spoedig zal dalen, integendeel. Mensen in armoede beantwoorden niet aan het gangbare cliché van de dakloze, marginale steuntrekker. Neen, mensen in armoede wonen gewoon in onze straat.

1 op 10 vertelt over zes mensen die onder de armoedegrens leven. De zes verhalen vormen samen één nieuwe levenslijn: van jongere tot bejaarde, en weer terug – want de armoede komt als een gesloten cirkel waaruit het moeilijk te ontsnappen is.

Opmerkelijk aan deze reeks is dat de zes verhalen verteld worden door zes verschillende filmmakers, die er elk hun persoonlijke kijk en vorm aan geven.

De afleveringen

Sofie Hanegreefs en Jelle Janssens filmden Bertina, een tiener van vijftien die een zorgende rol opneemt in het kroostrijke gezin waar de vader is overleden. Geen eenvoudige situatie voor een opgroeiende jongvolwassene...

Klara Van Es laat de twintigjarige Michael aan het woord: door het watervaleffect in de middelbare school moet hij zich voor zijn eerste job tevreden stellen met een baantje in een beschutte werkplaats. Maar hij heeft ambities om hogerop te klimmen.

Ellen Vermeulen verfilmde het dagelijkse leven van Tanja, een alleenstaande moeder die de werkloosheidsval probeert te ontlopen en zo amper tijd overhoudt om haar kinderen groot te brengen.

Joke Nyssen laat zien hoe Guido, werkloos na een fabriekssluiting, en Heidi, weduwe en opgezadeld met schulden van haar man, proberen een nieuw samengesteld gezin te vormen.

Annabel Verbeke laat Gilbert zijn verhaal vertellen: hij is een gepensioneerd ondernemer die al zijn geld kwijtraakte in een bedrieglijke transactie.

Fabio Wuytack tot slot brengt het verhaal van een Afghaans vluchtelingenkoppel in het Klein Kasteeltje.

Een crossmediaal project

1 op 10 is méér dan een televisiereeks. Het is een crossmediaal project dat via verschillende kanalen de armoede in Vlaanderen een gezicht wil geven, en de dialoog over het probleem wil aanwakkeren.

De officiële website van het programma - www.1op10.be -, verstrekt op een dynamische manier achtergrondinformatie over de films, en brengt de verhalen en de personages in verband met de structurele context van armoede. De website probeert op verschillende manieren interactie en dialoog uit te lokken met het publiek. Zo kan je reacties plaatsen op artikels, een discussie aangaan in het forum of een pollvraag beantwoorden. Aan de hand van een armoedetest kan je zelf nagaan waar jij je bevindt op de armoedeschaal.

Op de 'muur van beloftes' kan je een virtuele post-it plaatsen (en zo een virtuele post-it-figuur aanmaken). Op die manier maak je je engagement kenbaar om naar je eigen vermogen iets te doen om armoede in Vlaanderen te bestrijden of bespreekbaar te maken. Via de website kan je ook een financiële gift overmaken. Deze giften zullen door het Armoedefonds van de Koning Boudewijnstichting worden verdeeld over projecten die werken met mensen in armoede.

Het programma 1 op 10 is ook actief op Twitter, Facebook en Google+ om interactie te creëren tussen de gebruikers. De bedoeling is om een gesprek op gang te brengen rond de documentaires, maar vooral rond armoede in het algemeen.

Op lokaal niveau zullen er avant-premières plaatsvinden, georganiseerd door de provincies en door verenigingen van het Netwerk tegen armoede. Op deze evenementen worden lokale mandatarissen uitgenodigd, personen die actief zijn in de armoedebestrijding, maar ook en vooral, mensen die zelf in armoede leven. Hun stem zal zo gehoord worden.

Na de uitzending op Eén, zullen de films ook ingezet worden in het sociaal-cultureel vormingswerk en in het onderwijs.

13 feb 2013 14u36
meer over
zie ook rubriek