Kijkoperatie ook bij endeldarmkanker succesvol

Het laparoscopisch opereren van patiŽnten met endeldarmkanker is net zo veilig als de veel meer ingrijpende klassieke Ďopení procedure. Met deze laparoscopisch ingreep herstellen patiŽnten ook sneller en hebben ze minder pijn. VUmc coŲrdineerde een grote klinische studie waaraan 30 medische centra in 8 verschillende landen in Europa, Noord-Amerika en AziŽ deelnamen. Vandaag worden de resultaten online gepubliceerd door het gezaghebbende The Lancet Oncology.
In Europa krijgen 50 op de 100.000 mannen en vrouwen te maken met kanker' style='color:#00896e;border-bottom:1px dotted #00896e;'>darmkanker. Hieraan sterven jaarlijks 80.000 mensen. Door de invoering de afgelopen decennia van nieuwe chirurgische methoden waarbij het weefsel rondom de endeldarm beter wordt verwijderd is de kans op het terugkomen van kanker op dezelfde plaats aanzienlijk afgenomen. De laatste jaren worden chirurgische ingrepen meer en meer laparoscopisch uitgevoerd, deze techniek wordt ook wel sleutelgatchirurgie of kijkoperatie genoemd. Door het gebruik van een kijkbuis en dunne instrumenten, die worden ingebracht door kleine sneetjes, blijft de patiŽnt een grote pijnlijke operatiewond bespaard.

Maar is deze manier van opereren bij endeldarmkanker even veilig als de klassieke Ďopení methode van opereren? Worden bijv. wel alle kankercellen weggenomen?
Deze studie, geleid door prof. dr. Jaap Bonjer, hoofd afdeling heelkunde VUmc, laat zien dat laparoscopische ingrepen zeer goede resultaten geven bij de behandeling van deze vorm van kanker. De ingreep is veilig, dat wil zeggen dat voldoende weefsel wordt weggenomen. Het is minder pijnlijk en de patiŽnt geneest sneller omdat de operatie minder ingrijpend is.

Lees het volledige artikel
06 feb 2013 09u33
zie ook rubriek