Vaker nierziekte na hoge bloeddruk tijdens zwangerschap

Zwangere vrouwen met een hoge bloeddruk blijken veel vaker nierziekten te ontwikkelen dan zwangere vrouwen met een normale bloeddruk. Dat blijkt uit een onderzoek dat gepubliceerd is in het Canadian Medical Association Journal.
Zo’n 5 tot 10 procent van de vrouwen krijgt tijdens een zwangerschap een te hoge bloeddruk. De onderzoekers keken hoeveel vrouwen met een hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap later een nierziekte ontwikkelen en hoe vaak dat gebeurt bij vrouwen die een normale bloeddruk hadden tijdens hun zwangerschap.

Ze gebruikten daarvoor de gegevens van 26.651 Taiwanese vrouwen met een hoge bloeddruk gedurende hun zwangerschap en 213.397 vrouwen zonder deze aandoening.

eclampsie
Vrouwen die tijdens hun zwangerschap last hadden van een hoge bloeddruk, bleken elf keer zo vaak een chronische nierziekte te ontwikkelen. Daarnaast kregen ze 14 keer zo vaak te maken met terminaal nierfalen als vrouwen met een normale bloeddruk.
Het risico op nierfalen was groter bij vrouwen met pre-eclampsie of eclampsie dan bij vrouwen die alleen een hoge bloeddruk hadden. Bij terminaal nierfalen werken de nieren zo slecht dat dialyse of een niertransplantatie noodzakelijk is.

Dit onderzoek bevestigt de resultaten van een eerder onderzoek in Noorwegen waarin ook een link tussen hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap en nierziekten werd gevonden. De studie is gepubliceerd in het Canadian Medical Association Journal.
22 jan 2013 11u30
zie ook rubriek