Insect kan antibiotica maken

Wetenschappers van de Vrije Universiteit Amsterdam, de Universiteit Leiden, het Imperial College in Londen en het Nederlandse biotechnologiebedrijf DSM, hebben ontdekt dat het insectachtige bodemdier de Folsomia candida het vermogen bezit om antibiotica Ė stoffen die bacteriŽn doden Ė te maken. Wetenschappers dachten tot op vandaag dat alleen schimmels en sommige bacteriŽn hiertoe in staat waren. Ze onderzochten het genoom van het bodemdier en vonden twee genen die essentieel zijn om het enzym isopenicilline-N-synthase te maken.
Dat enzym is op zijn beurt weer nodig om antibiotica (isopenicilline en daarvan afgeleide stoffen) te maken. Het onderzoek is gepubliceerd in het tijdschrift Molecular Biology and Evolution.

De gevonden genen zijn actief in de darmen van het bodemdier en hebben typische kenmerken van hogere organismen. Ze verschillen op onderdelen van de corresponderende genen in schimmels, maar, de stukjes dna die direct met de functie van de enzymen te maken hebben zijn precies hetzelfde. Waarschijnlijk zijn de genen Ďovergesprongení van een schimmel of bacterie en opgenomen in het genoom van het bodemdier. Tussen bacteriŽn onderling is dit overspringen niet ongebruikelijk, maar overdracht naar dieren is zeer zeldzaam.

De onderzoekers konden ťťn van de genen isoleren en lieten zien dat het werkte. Het overgesprongen gen produceert een enzym dat isopenicilline synthetiseert. Welk type antibioticum daarna uit isopenicilline gemaakt wordt is nog niet duidelijk. De onderzoekers denken dat het produceren van antibacteriŽle stoffen een groot evolutionair voordeel heeft opgeleverd voor het bodemdier, aangezien het in de bodem leeft waar het vergeven is van de micro-organismen.
23 jan 2013 12u16
meer over
zie ook rubriek