Postpartumpsychose door ontregeld immuunsysteem

Bij vrouwen die een psychose krijgen binnen vier weken na hun bevalling is het immuunsysteem ontregeld. Veerle Bergink e.a. van het Erasmus MC stellen dat in een online publicatie op de site van Biological Psychiatry.
Eén op de duizend vrouwen krijgt een postpartumpsychose. De kans is het grootst bij de bevalling van het eerste kind. De meeste vrouwen die een dergelijke psychose krijgen, hebben geen psychiatrisch verleden. Tijdens de postpartumpsychose stelden de onderzoekers bij hen verhoogde activiteit van macrofagen en een verminderd aantal T-helpercellen vast, in vergelijking met gezonde vrouwen die pas waren bevallen.

De onderzoekers zien een duidelijk verband met eerdere bevindingen waaruit bleek dat ook schizofreniepatiënten die een acute psychose doormaken of patiënten met een zware depressie een afname van het aantal T-helpercellen vertonen. Bovendien zijn er veel aanwijzingen dat een abnormale activatie van het immuunsysteem de pathogenese van de bipolaire stoornis bevordert. Dat is belangrijke kennis, want postpartumpsychose en bipolaire stoornis hebben klinische kenmerken gemeen.
09 jan 2013 14u43
meer over
zie ook rubriek