Mensen met diabetes 48 procent meer kans op hartaanval

AMSTERDAM - Mensen met diabetes hebben 48 procent meer kans op een hartaanval. Dat blijkt maandag uit de cijfers van het National Diabetes Audit (NDA). Diabetes UK pleit voor dringende maatregelen naar aanleiding van de resultaten uit het rapport.
Volgens het rapport kregen in de periode 2010 tot 2011 14.500 mensen met diabetes een hartaanval.

Dit zijn er 4.694 meer dan verwacht. Het werkelijke aantal diabetes-gerelateerde hartaanvallen is nog groter, omdat meer dan 10 procent van de mensen met de aandoening niet zijn opgenomen in het onderzoek. Bovendien hebben de cijfers alleen betrekking op mensen in Engeland en Wales.
Ook meldt het rapport dat mensen met diabetes 65 procent meer kans hebben hartfalen dan mensen zonder diabetes.

Kans
Hoewel het algemeen bekend is dat diabetes kan leiden tot hart- en vaatziekten, laat dit rapport voor het eerst zien hoe groot de kans is op een hartaanval bij diabetes. Veel mensen met diabetes hebben ook een hoge bloeddruk en bloedsuikerspiegel, waardoor het risico op hart- en vaatziekten wordt verhoogd.

Barbara Jong van Diabetes UK: "De bevinding dat mensen met diabetes bijna 50 procent meer kans hebben op een hartaanval is schokkend. Dit is ťťn van de belangrijkste redenen dat vele duizenden mensen met de aandoening vroegtijdig overlijden".

"Het is een tragedie dat een groot deel van deze duizenden hartaanvallen gewoon voorkomen hadden kunnen worden door betere voorlichting, behandeling en zorg."
10 dec 2012 15u26
Bron: Nu.nl
meer over
zie ook rubriek