Hersenen Alzheimerpatiënten voeren Alzheimer-eiwit moeilijk af

Een pomp in de bloed-hersenbarričre die in staat is het Alzheimer-eiwit amyloid uit de hersenen te transporteren, functioneert minder goed bij Alzheimerpatiënten. Dat concludeert arts-onderzoeker Daniëlle van Assema. Op 7 december 2012 promoveert zij bij VUmc. Kenmerkend voor de ziekte van Alzheimer zijn ophopingen van het eiwit amyloid-beta in de hersenen. Deze ophopingen leiden tot schadelijke processen in de hersenen, met celdood en afname van hersenvolume tot gevolg.
Het is onduidelijk waarom de amyloid-ophopingen ontstaan bij alzheimer. Eén van de mogelijke verklaringen is dat het amyloid minder goed kan worden afgevoerd via de zogenaamde bloed-hersenbarričre.

De bloed-hersenbarričre dient ter bescherming van de hersenen en scheidt de hersenen volledig af van de bloedsomloop. Dit voorkomt dat er ongewenste stoffen in de hersenen terecht komen, maar de bloed-hersenbarričre zorgt er ook voor dat schadelijke stoffen uit de hersenen kunnen worden afgevoerd.

Daniëlle van Assema onderzocht de werking van een pomp in die bloed-hersenbarričre, P-glycoproteďne (Pgp) genaamd, die in staat is om dit ‘slechte’ eiwit amyloid uit de hersenen te transporteren. Zij deed dat met behulp van positron emissie tomografie, PET-scans.

De ziekte van alzheimer is de meest voorkomende vorm van dementie. In Nederland hebben nu al 250.000 mensen dementie en naar verwachting zal dit in 2040 opgelopen zijn tot een half miljoen. Het is van groot belang dat de oorzaak van de ziekte van Alzheimer ontdekt wordt. Kennis over de oorzaak maakt het mogelijk om zeer gericht therapie te ontwikkelen zodat de ziekte genezen kan worden.

VUmc Alzheimercentrum
VUmc Alzheimercentrum, opgericht in 2000, is het grootste van de vier Alzheimercentra in Nederland. Bij het VUmc Alzheimercentrum wordt hoogwaardige patiëntenzorg gecombineerd met wetenschappelijk onderzoek op topniveau, naar de ziekte van Alzheimer en andere vormen van dementie. De focus ligt daarbij op dementie op jonge leeftijd (jonger dan 65 jaar). Elk jaar bezoeken meer dan 600 nieuwe patiënten het VUmc Alzheimercentrum.
06 dec 2012 10u59
Bron: VUmc
zie ook rubriek