Slechte lichamelijke conditie funest bij hartfalen

Een slechte lichamelijke conditie vergroot het risico om bij hartfalen te overlijden. Dat blijkt uit onderzoek van promovenda Tialda Hoekstra onder zo'n duizend patiënten met hartfalen. Uit Hoekstra's onderzoek blijkt dat patiënten met een slechte lichamelijke conditie die voor hartfalen in het ziekenhuis zijn opgenomen, een grotere kans hebben om binnen drie jaar te overlijden dan patiënten met een goede conditie. De kans op overlijden is onafhankelijk van de ernst het hartfalen.
Seksuele problemen
Hoekstra constateert verder dat de helft van alle patiënten met hartfalen ook seksuele problemen hebben. De patiënten schrijven de oorzaken voor seksuele problemen toe aan het hartfalen.

Hoekstra: 'Juist om die reden is het belangrijk dat de dokter of een speciale hartfalenverpleegkundige met patiënten over hun seksuele problemen praat. Dit gebeurt te weinig.'

Richtlijnen en beleid
Volgens de richtlijnen voor hartfalen is het bespreken van eventuele seksuele problemen onderdeel van de behandeling. Toch is dit onvoldoende vertaald naar het behandelbeleid in ziekenhuizen, stelt Hoekstra.

Betere prognose
Hartfalenverpleegkundigen in heel Nederland vinden dat zij te weinig vaardigheden hebben om met patiënten te praten over seksuele problemen. Terwijl de mogelijkheid tot zo'n gesprek de kwaliteit van leven en de prognose van hartfalenpatiënten ten goede komt, zegt Hoekstra.

Brochure
De Hartstichting heeft inmiddels een brochure uitgegeven om het onderwerp bij behandelaars onder de aandacht te brengen.

Proefschrift
Tialda Hoekstra promoveert op 10 december aan de Rijksuniversiteit Groningen. De titel van haar proefschrift is: 'Quality of life and sexual problems in patients with heart failure'.
07 dec 2012 09u11
meer over
zie ook rubriek