Oudergespreksgroepen als ondersteuning voor de opvoeding van kinderen in armoede

Vijf Welzijnschakels startten het voorbije jaar een oudergespreksgroep in Ieper, Wichelen, Kontich/Lint, Buizingen en Bree. Vrijwilligers van de Gezinsbond begeleidden de oudergespreksgroepen samen met een door De Link opgeleide ervaringsdeskundige. Vrijwilligers van Welzijnsschakels stonden in voor de rekrutering van de ouders. Ook zorgden ze voor het slopen van drempels en de nazorg. Zo kwamen ze tot een kwaliteitsvolle omkadering van de oudergespreksgroepen waarin ouders elkaar ontmoeten om het te hebben over wat hen zo sterk bezighoudt: het beste voor hun kinderen.
Met deze signaaldag willen de Welzijnsschakels in de eerste plaats meer erkenning, begrip en steun vragen voor een groeiende groep ouders die de opvoeding in een moeilijke context moet zien waar te maken. Daarnaast vragen de organisatoren ook de aandacht van het beleid voor oudergespreksgroepen als werkvorm. ouders erkennen als de belangrijkste opvoeder van hun kinderen en hen samenbrengen in een steunend netwerk is een belangrijke schakel in de strijd tegen kinderarmoede.

Minister van armoedebestrijding Ingrid Lieten nam ook deel aan de signaaldag. “Deze oudergespreksgroepen zijn belangrijk. Eén op tien kinderen wordt geboren in een huishouden met een inkomen onder de armoederisicodrempel. Oudergespreksgroepen waar ouders elkaar kunnen vinden in elkaars verhalen, waar ze ervaringen kunnen uitwisselen en tips kunnen meenemen voor de opvoeding van hun kinderen, juich ik toe. Het zijn net deze gesprekken die ouders kracht en zelfvertrouwen geven wat op zich weer een impact heeft op hun kinderen. Oudergespreksgroepen zijn een mooi voorbeeld van hoe armoede het best lokaal, dicht bij de mensen en hun vertrouwde omgeving, aangepakt kan worden. Ik ben ervan overtuigd dat lokale initiatieven zoals deze de beste manier zijn om de strijd tegen armoede aan te gaan en ik hoop dan ook dat veel gemeentebesturen hier een voorbeeld aan nemen. Enkel op die manier kunnen we kinderarmoede gerichter bestrijden en kleuterparticipatie bevorderen.”

Initiatiefnemers van dit project zijn de Vlaamse coördinatoren opvoedingsondersteuning (VCO) die behoren tot de preventieteams van het agentschap Jongerenwelzijn. Die preventieteams investeren in het verhaal van opvoedingsondersteuning. Hun opdracht zal op termijn opgaan in de preventieve gezinsondersteuning waarin de ‘Huizen van het kind’ centraal staan.

De uitdaging van de toekomst bestaat om bij opvoedingsondersteuning aandacht te besteden aan het bereiken van kansengroepen. Alle ouders hebben immers recht op opvoedingsondersteuning als vorm van maatschappelijke dienstverlening. Een diversiteit van noden, vragen en behoeften vraagt daarbij om een verscheidenheid van initiatieven naast elkaar.

Oudergesprekgroepen spelen daarbij duidelijk in op een behoefte. Ouders geven er de voorkeur aan om met andere ouders in een informeel netwerk over opvoeding te praten. Elkaar ontmoeten en ervaringen delen, biedt sociale steun in een samenleving waar de sociale cohesie en lotsverbondenheid in de loop der jaren steeds is afgenomen. Door hierop in te zetten, stimuleren we dat ouders elkaar vinden en zich gesteund voelen in relatie tot anderen.

Oudergespreksgroepen geven ouders de kans om met elkaar in dialoog te gaan en zo ervaringen te delen over opvoeden. We weten allemaal dat opvoeden niet gemakkelijk is. Iedere ouder heeft zijn aanpak. Sommige dingen werken, andere niet. Hierin kunnen alle ouders van elkaar leren. Oudergespreksgroepen spelen dus in op de krachten van mensen met een armoede-ervaring.

>> Meer informatie: www.welzijnsschakels.be


06 dec 2012 15u00
meer over
zie ook rubriek