Kwart meer nieuwe pleegouders in Vlaanderen

Vandaag lanceert Pleegzorg Vlaanderen de Week van de Pleegzorg in 5 Vlaamse steden. In Antwerpen, Brugge, Hasselt, Leuven en Sint-Niklaas worden in totaal 4.756 pleegpopjes opgesteld op een opvallende locatie. Die staan symbool voor de kinderen die het afgelopen jaar terecht konden in een warm pleeggezin. Intussen steeg het aantal nieuwe pleeggezinnen met meer dan een kwart ten opzichte van vorig jaar.


Een symbolische sensibiliseringsactie in 5 Vlaamse steden vormt de aanzet voor de Week van de Pleegzorg op zaterdag 17 november. Van 11u tot 14u deelt Pleegzorg Vlaanderen 4.756 schattige pleegpopjes uit aan het grote publiek in Antwerpen, Brugge, Hasselt, Leuven en Sint-Niklaas. “Met deze campagne willen we pleegzorg heel tastbaar voorstellen.”, zegt Niels Heselmans van Pleegzorg Vlaanderen. “Onder de slogan ‘Neem een pleegpopje mee en geef het een warme thuis!’, kan iedereen een pleegpopje een plekje geven in zijn of haar gezin. Want kinderen opnemen in je huis en in je hart: daar draait het om bij onze pleeggezinnen.” In Antwerpen en Brugge vormen de stations het decor voor de actie, in Hasselt en Leuven vind je de pleegpopjes terug op de Grote Markt, de Oost-Vlaamse locatie is het Waasland Shopping Center in Sint-Niklaas.
 
Groeiend engagement

Pleegzorg zat het afgelopen jaar in de lift. “De belangstelling voor het pleegouderschap neemt toe: afgelopen jaar konden we liefst 181 nieuwe pleeggezinnen verwelkomen, een kwart meer dan in 2011.”, aldus Heselmans. Ondanks die duidelijke groei blijven de wachtlijsten voor kinderen die niet in een pleeggezin terecht kunnen immens. Pleegzorg Vlaanderen merkt bovendien een zekere verschuiving in het sociaal engagement. Gezinnen kiezen eerder voor een korte, duidelijk afgelijnde vorm van pleegzorg zoals weekendopvang. “Begrijpelijk, want gezinnen bestaan nu eenmaal steeds vaker uit tweeverdieners. Een extra kind opvangen is dan natuurlijk niet zo vanzelfsprekend.”
 
Broers & zussen

De verschuiving in het pleegzorgengagement zorgt er echter voor dat vooral kinderen die voor langere tijd een plekje zoeken, uit de boot vallen. “De kinderen die op dit moment geen plekje vinden in een pleeggezin zijn de meest kwetsbare in onze samenleving.”, weet Heselmans. Maar liefst vier op tien kinderen zijn baby’s of heel jonge kinderen tussen 0 en 3 jaar. Evenveel kinderen zijn broertjes of zusjes van elkaar en willen we het liefst samen een plekje in een pleeggezin geven. “In bijna één op twee gevallen zoeken we een pleeggezin voor lange tijd. Dat betekent dat het kind minstens 6 maanden, maar mogelijk ook vele jaren in het pleeggezin zal verblijven.” Die tendens is merkbaar in heel Vlaanderen. Enkel in de omgeving van Brussel is er vooral een tekort aan pleegouders die aan weekendopvang willen doen.

www.pleegzorgvlaanderen.be
17 nov 2012 09u00
meer over
zie ook rubriek