Doorligwonden treffen één op de vijf patiënten in Belgische ziekenhuizen

Doorligwonden of decubitus worden nationaal en internationaal gezien als een maat voor de kwaliteit van patiëntenzorg. Ze ontstaan als gevolg van langdurige druk op de huid en de spieren. De letsels kunnen zeer uitgebreid zijn en zelfs de dood veroorzaken. Op vrijdag 16 november is het de eerste Internationale Dag tegen Decubitus en wordt wereldwijd de nodige aandacht gevraagd voor dit probleem.
Bij jong en oud
doorligwonden komen frequent voor bij mensen die als gevolg van een acute of chronische aandoening immobiel geworden zijn. Veelal worden ouderen hiermee geconfronteerd, maar ook jonge (veelal ernstig zieke) kinderen kunnen doorligwonden krijgen. In België krijgen elke dag ongeveer 26 000 mensen ermee te maken. In Belgische ziekenhuizen is deze complicatie een probleem bij één op de vijf patiënten. De behandelingskosten kunnen zeer hoog oplopen, zelfs voor de behandeling van één letsel. preventie van deze aandoening is dus belangrijk. Een goede huidobservatie en het tijdig starten van preventie zijn de hoekstenen om dit probleem de wereld uit te helpen. Verpleegkundigen en andere zorgverleners dragen hierin een belangrijke verantwoordelijkheid.

Antidecubitusbeleid
In het Universitair ziekenhuis Gent voeren de decubituscommissie en het Zorgcentrum Wondzorg al geruime tijd een antidecubitusbeleid Het (h)erkennen van de problematiek door de verpleegkundigen is cruciaal: zij starten het preventiebeleid op en inspecteren elke dag de huid van de patiënt op het ontstaan van eventuele doorligwonden. Bij elke patiënt bepalen zij het risico op decubitus; voor de preventie gebruiken ze speciale matrassystemen en zitkussens voor een optimale drukverdeling. als er toch een doorligwonde ontstaat, vraagt dit vaak een complexe wondbehandeling door het wondzorgteam. "Dankzij onze permanente aandacht voor de preventie en verzorging van decubitus, slagen wij erin om de aanwezigheid van doorligwonden te beperken tot ongeveer 12% van onze patiënten. Een goede score, ondanks de vaak zware pathologie van onze patiënten. Maar hoe dan ook blijft het antidecubitusbeleid een belangrijk aandachtspunt in ons ziekenhuis en streven we naar nog betere cijfers", zegt wondzorgcoördinator Steven Smet.

Preventie is crusiaal
Met de organisatie van de Internationale Dag tegen Decubitus wordt voor het eerst wereldwijd aandacht gevraagd voor de preventie van doorligwonden. In België nemen 450 instellingen voor gezondheidszorg deel aan deze dag.

In het Universitair Ziekenhuis Gent is er op 13 november een symposium met als titel "Samen werken aan een beter decubitusbeleid". Tijdens dat symposium wordt ingegaan op de zorgorganisatie, wetenschappelijke inzichten en juridische aspecten bij decubituspreventie. Dit initiatief is een organisatie van de UGent, Woundcare Consultant Society België en CNC wondzorgvereniging, met ondersteuning door de FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu.
14 nov 2012 09u13
Bron: UZ Gent
meer over
zie ook rubriek