UGent-onderzoeksteam ontrafelt samen met Nederlandse en Duitse collega's oorzaak van gevaarlijke kindertumor

Een studie van UGent-onderzoekers in samenwerking met een Nederlands en Duits onderzoeksteam, heeft geleid tot de ontdekking van een genetische oorzaak in het ontstaan van een tumor van het zenuwstelsel bij kinderen (neuroblastoom). De resultaten van dit onderzoek werden afgelopen zondag gepubliceerd in het gezagwekkende tijdschrift Nature Genetics.
Mutaties in genen liggen aan de oorzaak
Neuroblastoma is een agressieve en moeilijk te behandelen kindertumor en kent vooral bij kinderen ouder dan twee jaar vaak een slechte afloop. Deze tumor is hierdoor verantwoordelijk voor bijna ťťn op de zes sterfgevallen aan kinderkanker. In de studie ging aandacht naar het proces van uitrijping van zenuwcellen. Reeds eerder werd aangenomen dat mutaties in uitrijpingsgenen verantwoordelijk zouden kunnen zijn voor het ontstaan van deze kindertumor.
Het gen verantwoordelijk voor deze tumor is geen onbekende. Het speelt namelijk ook een rol in stamcellen, een eerdere ontdekking waarvoor dit jaar de Nobelprijs voor geneeskunde werd toegekend aan Dr. John B. Gurdon en Dr. Shinya Yamanaka. Het betrokken gen wordt nu voor het eerst rechtstreeks in verband gebracht met neuroblastoom.

De onderzoekers konden de Ďsignaalrouteí van dit gen in neuroblastomacellen reconstrueren en konden hierdoor een nieuw doelwit identificeren voor nieuwe behandelingsstrategieŽn. Het onderzoek draagt op die manier bij tot de vooruitgang in inzichten in ontstaansmechanisme van de tumor en nieuwe therapieŽn om deze kinderen meer succesvol te behandelen.
11 okt 2012 09u04
Bron: UGent.be