17 oktober: internationale dag tegen armoede en sociale uitsluiting

Op 17 oktober is het elk jaar de internationale dag van verzet tegen armoede en sociale uitsluiting. Verenigingen over het hele land organiseren verenigingen waar armen het woord nemen activiteiten om hier de aandacht op te vestigen. Over de hele wereld komen armen samen om hun stem te laten horen.
De armoede gaat in stijgende lijn. Bijna 20% van de Antwerpse huishoudens heeft een inkomen lager dan 10.000 € per jaar en 30 % van de kinderen wordt geboren in een kansarm gezin. Vooral bij vrouwen met kinderen, bij mensen met een migratie-achtergrond en bij senioren is er sprake van een groeiende armoede.

Antwerpse verenigingen roepen met meer dan 80 organisaties op om die dag om 15 uur aanwezig te zijn op de Groenplaats. De vorming van een nieuw stadsbestuur na de verkiezingen van 14 oktober is de ideale gelegenheid om van het bestrijden van armoede in Antwerpen een prioriteit te maken. Ze vragen aan het nieuwe stadsbestuur om te werken aan een warme stad, waar solidariteit is voor mensen die het moeilijk hebben. Een actief beleid tegen armoede en uitsluiting is van cruciaal belang. De toespraken en getuigenissen op de Groenplaats worden afgewisseld met rapmuziek en een optreden van Tutti Fratelli zorgt voor een gepast einde. Vanaf 16u30 is iedereen welkom in Huize Fratelli, Lange Gasthuisstraat 26, voor een babbel en een drankje.

Rechtspraak als instrument in de strijd tegen armoede

Naar aanleiding van deze dag lanceert het Steunpunt tot bestrijding van armoede, bestaansonzekerheid en sociale uitsluiting een nieuw rechtspraakoverzicht.

Mensen in armoede hebben het vaak erg moeilijk om hun rechten uit te oefenen. Wanneer hun rechten worden geschonden, is de stap naar de rechtbank bovendien niet zo vlug gezet. De publicatie van rechtspraak over armoede-gerelateerde onderwerpen kan een instrument zijn om de rechten van mensen in armoede effectiever te maken. Daarom publiceert het Steunpunt vanaf vandaag een selectie van relevante gerechtelijke beslissingen op zijn website, die regelmatig zal worden aangevuld.

Momenteel bestaat in België geen systematische inventaris van beslissingen van rechtbanken en er is weinig geďnformatiseerd. De uitspraken kunnen maar worden bekomen door beroep te doen op griffies, advocaten of magistraten die deze op persoonlijk initiatief ter beschikking stellen. Er zijn, vaak op privé-initiatief, wel enkele databanken over verschillende rechtstakken, maar de beschikbare rechtspraak blijft erg versnipperd. Bovendien moet voor de aangeboden informatie vaak worden betaald. Met de publicatie van armoede-rechtspraak wil het Steunpunt beantwoorden aan een reële nood aan informatie.

Een van de wettelijke opdrachten van het Steunpunt is de evaluatie van de effectiviteit van grondrechten van mensen in armoede. Het inzamelen en analyseren van rechtspraak over hoe de rechten van mensen in armoede in de praktijk al dan niet gerespecteerd worden, is een manier om de effectiviteit van het armoedebeleid verder in kaart te brengen en bloot te leggen op welke domeinen er nog meer aandacht nodig is.

Het Steunpunt hoopt met haar publicatie van rechtspraak een platform te bieden voor juristen, advocaten, academici, ocmw’s, mutualiteiten, sociale diensten en armoedeverenigingen, waar informatie kan uitgewisseld worden. Bedoeling is dat al deze groepen de rechtspraak kunnen consulteren en ook zelf beslissingen aanleveren. Het Steunpunt doet dan ook een oproep aan al deze actoren om mee te werken aan dit project.

De armoede-rechtspraak wordt gebundeld en gepubliceerd op http://www.armoedebestrijding.be/rechtspraak.htm  

Documentaire: The Missing Link

In de documentaire ‘The Missing Link’ gaat Fabio Wuytack op zoek naar de binnenkant van armoede, in de marge van de welvaartstaat. In de ontroerende en fascinerende gesprekken met mensen die de armoede aan den lijve hebben ondervonden, komt de psychologische kant van armoede boven water. Hun aangrijpende levenservaringen confronteren met de impact van sociale uitsluiting. In een samenleving die verscheurd lijkt te raken door de steeds grotere kloof tussen arm en rijk, verenigt The Missing Link verhalen vanop beide oevers. De documentaire wordt vandaag om 19 uur vertoond in De Nieuwe Vrede, Vredestraat 16-22, Berchem. Na de voorstelling vindt er panelgesprek plaats met de maker van de documentaire en enkele hoofdrolspelers.

17 okt 2012 08u49
meer over
zie ook rubriek