Hoe kwaliteitsvolle zorg verzekeren, op elk moment van de dag?

Privéklinieken moeten voortaan risicovolle medische praktijken melden aan het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid. Daarmee wordt gehoor gegeven aan de verzuchtingen van de sector.
Onmiddellijke toegang tot medische en verpleegkundige gespecialiseerde zorgen lijkt voor iedereen in ons land een evidentie. Toch dreigt die in het gedrang te komen: ons land telt meer en meer commerciële klinieken waar aan 'villageneeskunde' wordt gedaan. Dat brengt enkele gevaren met zich mee, die Zorgnet Vlaanderen vorig jaar al aankaartte in politieke middens en recent ook in de publicatie Naar een geneeskunde met kantooruren?

Enerzijds is er de nood aan kwaliteitsvolle dienstverlening. Het is cruciaal dat commerciële klinieken voldoen aan de noodzakelijke kwaliteits- en veiligheidsvereisten die passen bij hun activiteiten, zowel met betrekking tot de patiënt als de medewerkers en de omgevingsaspecten. Anderzijds staat de continuïteit van zorg op het spel. Privéklinieken lokken de artsen' style='color:#00896e;border-bottom:1px dotted #00896e;'>artsen met hun aantrekkelijke werkschema (enkel open tussen kantooruren en geen wachtdiensten). De artsen die overblijven in de algemene ziekenhuizen en patiënten de nodige zorgen willen geven op elk moment van de dag, dus ook ’s avonds en in het weekend, kampen bijgevolg met een steeds toenemende werkdruk.

Elke arts in wachtpermanentie
Zorgnet Vlaanderen vindt dat deze evolutie een halt moet worden toegeroepen en vraagt dat elke arts-specialist – dus ook die uit de privéklinieken – deelneemt aan de wachtdiensten (dat kan bijvoorbeeld gerealiseerd worden via een regeling zoals bij huisartsen: artsen die niet deelnemen aan de wachtpermanentie, verliezen dan hun riziv-nummer). Zorgnet Vlaanderen pleit er ook voor dat elk van de commerciële klinieken beschikt over bindende procedures die de continuïteit van zorgen voor hun patiënt contractueel regelen met een naburig erkend acuut ziekenhuis. Zo zijn de patiënten beschermd wanneer zich een spoedvereisende complicatie voordoet tijdens of na de behandeling in de commerciële kliniek, of wanneer een dergelijke kliniek failliet gaat of wordt stopgezet.

Lees er meer over de in publicatie van Zorgnet Vlaanderen Naar een geneeskunde met kantooruren? (PDF-document)
12 okt 2012 08u19
meer over
zie ook rubriek