Hersenen verouderen al op middelbare leeftijd

Cognitieve achteruitgang is al bij mensen van middelbare leeftijd zichtbaar in de hersenen. Dit blijkt uit onderzoek van promovenda Elissa Klaassen naar de invloed van veroudering op de werking van de hersenen. Klaassen keek vooral naar de cognitieve functies, zoals denken, herinneren en leren, bij volwassenen tussen de 40 en de 60 jaar. Tot nu toe richtte onderzoek naar cognitieve veroudering zich vooral op 60-plussers.
Effect van koffie
De promovenda bestudeerde ook de effecten van gebruik van koffie aan het einde van de werkdag. Hieruit blijkt dat cafe´ne bij complexe geheugentaken juist tegenwerkt.

Leerkrachten
Klaassen scande hersenen met functionele mri. Ze vergeleek mensen van middelbare leeftijd met jonge mensen in de leeftijdsgroep 25 tot 35 jaar. Ze zocht leerkrachten uit omdat zij een beroep hebben dat cognitief belastend en inspannend kan zijn.

fmri
Uit het onderzoek blijkt dat de fMRI-techniek waardevol is om subtiele effecten van cognitieve veroudering te meten. De techniek is gevoeliger dan veelgebruikte neuropsychologische tests.

Proefschrift
Elissa Klaassen promoveerde op 24 september te Amsterdam. De titel van haar proefschrift is: 'Cognition and the Middle-Aged Brain: Functional MRI studies examining demand, fatigue and caffeine effects'.
08 okt 2012 10u20
meer over
zie ook rubriek