400 zelfstandige opticiens doen gratis oogtest tijdens De Week van het Zien

De APOOB, de Algemene Professionele Opticiens- en Optometristenbond van België, organiseert van 6 tot 13 oktober voor de achtste keer “De Week van het Zien”. Dit jaar staat de week in het teken van het 3D perspectief en de invloed daarvan op de ogen. Mede in dat kader zullen ruim 400 zelfstandige opticiens en optometristen voor iedere klant een gratis oogtest uitvoeren. Ze zullen daarbij vragen beantwoorden zoals waarom sommigen mensen problemen hebben bij het kijken naar 3 D films? Wat in dat geval doen om onder meer hoofdpijn of duizeligheid te vermijden? En is 3D kijken aan te raden voor jonge kinderen? Indien nodig wordt na de gratis test doorverwezen naar een oogarts. Het initiatief van de beroepsorganisatie, aangesloten bij UNIZO, staat los van een verkoopactie. Het is de bedoeling de bevolking te sensibiliseren voor het belang van een goed zicht en voor regelmatige oogcontrole door een bekwaam en gekwalificeerd expert.
Niet toevallig staat de Week van het Zien in het teken van 3D-technologie.: 3D-cinema, 3D-televisie, 3D-computer spelletjes, 3D-gsm’s, zijn in volle opmars. Volgens onderzoek ondervindt een grote, toenemende groep mensen problemen door het al te nonchalant gebruik van deze technologie. Mensen met een bevredigende maar niet perfecte samenwerking tussen beide ogen kunnen bij het kijken naar 3D-beelden vermoeidheid, hoofdpijn, zelfs braakneigingen en duizeligheid voelen. In dat geval is er sprake van het 3D-vision-syndroom "Niet iedereen weet dat deze gezichtsafwijkingen zeer vaak kunnen worden gecorrigeerd met de juiste bril of contactlenzen. Met prisma’s en andere optometrische technieken kan een betere samenwerking tussen beide ogen gestimuleerd worden," benadrukt de opticiensorganisatie.

Enkele in het oog springende cijfers over het "zien":
• Meer dan 80% van de informatie die onze hersenen bereikt, is afkomstig van de ogen.
• In de hele wereld zijn 37 miljoen personen aangetast door blindheid en hebben 124 miljoen personen een zicht dat, zelfs met de beste visuele correctie, onvoldoende is om zelfstandig te functioneren.
• Wereldwijd lijden 153 miljoen personen aan een slecht zicht door een refractiegebrek dat slecht of niet werd gecorrigeerd
• Het gebrek aan oogcorrectie kost de wereldeconomie 85 miljard euro
• In totaal had 75% van de gevallen van blindheid vermeden kunnen worden

(Bron : Vision 2020)

De deelnemende opticiens zijn te herkennen aan de raamaffiche met de slogan: “ U heeft slechts twee ogen voor het leven! Draag er zorg voor." De lijst met deelnemende opticiens-optometristen is beschikbaar op de website www.weekvanhetzien.be. Deze campagne kadert in het programma van de World Council of Optometry in samenwerking met de Wereldgezondheidsorganisatie, W.H.O.
08 okt 2012 10u43
Bron: APOOB
meer over
zie ook rubriek