Patiënten krijgen kunstevenwichtsorgaan

In het Maastricht UMC+ zijn gisteren de eerste kunstevenwichtsorganen geïmplanteerd. Met deze primeur hopen de artsen en onderzoekers onder leiding van prof. dr. Herman Kingma in Maastricht en prof. Jean-Philippe Guyot in Genève een stap te zetten in de richting van 'reparatie' van de functie van het evenwichtsorgaan. Er zijn woensdag twee operaties uitgevoerd door een team onder leiding van KNO-arts prof. dr. Robert Stokroos, en beide operaties zijn succesvol verlopen.
Of het kunstevenwichtsorgaan goed werkt, kan pas over enkele weken worden vastgesteld, als het implantaat kan worden afgesteld.
Eén van de twee patiënten die gisteren een kunstevenwichtsorgaan hebben gekregen, is een 47-jarige vrouw uit Maastricht die al jaren kampt met volledige uitval van het evenwichtsorgaan.

Onlangs is door hetzelfde team van artsen en onderzoekers maar met een iets andere techniek ook in Genève een kunstevenwichtsorgaan geïmplanteerd. Beide klinieken (Maastricht UMC+ en Hôpitaux Universitaires de Genève) hebben in nauwe samenwerking met elkaar de techniek en de eerste implantaten ontwikkeld.
13 sep 2012 12u33
zie ook rubriek