VUB-onderzoeker Vincent Ginis ontvangt prestigieuze scholarship

Vincent Ginis, die als doctoraatsstudent is verbonden aan de onderzoeksgroep Applied Physics (APHY) van de Vrije Universiteit Brussel, kreeg het vermaarde scholarship van The Society of Photo-Optical Instrumentation Engineers (SPIE) uitgereikt op woensdag 22 augustus in San Diego, Verenigde Staten.
Ingenieur Vincent Ginis maakt deel uit van de vakgroep Fotonica, de wetenschap die de werking van het licht bestudeert. Zijn doctoraatsonderzoek, onder leiding van prof. Irina Veretennicoff, prof. Jan Danckaert en dr. Philippe Tassin, is gericht op de fysica van de wisselwerking van licht met metamaterialen in het kader van de transformatieoptica. Hij demonstreerde hoe tijdsafhankelijke metamaterialen de frequentie van optische signalen kunnen omzetten, op een wijze die analoog is aan de kosmologische roodverschuiving van elektromagnetische straling. Hij bedacht ook een nieuwe manier waarop licht kan worden opgesloten binnen metamateriaalresonatoren, waardoor deze kleiner kunnen gemaakt worden dan de golflengte van het opgesloten licht. Op deze manier draagt dit onderzoek bij tot de verdere miniaturisatie van de fotonica en de integratie van complexe optische componenten op nanoschaal dimensies.

Vincent Ginis is de tweede Vlaming die deze belangrijke prijs ontvangt. Philippe Tassin, ook onderzoeker aan de Vrije Universiteit Brussel, was enkele jaren geleden de eerste.
30 aug 2012 08u59
meer over
zie ook rubriek