Doorbraak in onderzoek chronische leukemie

Chronische lymfatische leukemie (CLL), de meest voorkomende vorm van leukemie bij volwassenen, ontstaat niet doordat cellen in het lichaam worden aangevallen door een virus of een bacterie, maar doordat de cellen zichzelf prikkelen. Dat hebben onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en het Duitse Max Planck Instituut ontdekt. Ze schrijven erover in het wetenschappelijke tijdschrift Nature.
"Het was een beetje de zoektocht naar de heilige graal in het leukemie-onderzoek. Talloze onderzoeksgroepen waren er naar op zoek. Wat wij ontdekt hebben, is dat de heilige graal niet bestaat", legde de Leidse hematoloog professor Hendrik Veelken uit.

"We hoopten dat we de externe oorzaak van de verwekker van deze vorm van leukemie zouden kunnen vinden. Dan zouden we die kunnen bestrijden. Maar er blijkt dus geen externe ziekteverwekker te zijn waartegen we kunnen vechten", aldus Veelken.

De ontdekking schept wel nieuwe mogelijkheden voor de ontwikkeling van nieuwe middelen. "We weten nu dat we de cellen waar de leukemie ontstaat, moeten aanpakken." Professor Veelken verwacht dat het nog wel even duurt voordat leukemiepatiënten baat hebben bij de nieuwe ontdekking. De onderzoekers gaan nu verder met het onderzoek in de hoop een geschikt medicijn te vinden.
13 aug 2012 12u25
Bron: Belga
meer over
zie ook rubriek