Hypnotherapie kan pijnstiller voor kinderen zijn

Frederik (16) had jaren ernstige buikpijn. Hij was vel over been en stopte met groeien. Dokters vonden geen oorzaak. Hypnose bracht soelaas. Belgische ziekenhuizen gebruiken steeds vaker hypnose om pijn bij kinderen te bestrijden.

Een nieuwe studie van het Amsterdams Medisch Centrum toont aan dat hypnotherapie helpt bij chronische buikpijn. Tot 85 procent van de gevallen zou pijnvrij zijn na hypnose(DM 6/8). Belgische Academische ziekenhuizen gebruiken nu steeds meer hypnotherapie als pijnbestrijder bij kinderen. Chronische buikpijn, huidziekten en slaapproblemen worden zo behandeld.

De Vlaamse Vereniging voor Hypnose biedt opleidingen hypnotherapie voor medisch personeel aan en de interesse is groot. In het kader van het door de federale overheid gefinancierde pilootproject 'Nationaal project acute pijn bij kinderen' werd in 2007 verplegend personeel opgeleid om hypnotherapie toe te passen. Ann Roete van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen kreeg zo'n opleiding. Vorig jaar kwam Frederik bij haar terecht.

Brein controleren

Enkele jaren geleden bleef Frederik na een aanval van acute diarree pijn hebben in de onderbuik. Hij werd van de ene maag-darmspecialist naar de andere doorverwezen, maar niemand vond iets. Eerst was er twijfel, maar toen stelde Frederik zich open voor hypnose. "Dat moet wel. Als je er zelf niet in gelooft dan heeft het geen zin om er aan te beginnen."

De eerste zes sessies leerde Frederik zijn eigen brein te controleren. De zenuwbaan van zijn buik naar de hersenen was te veel geprikkeld. Via hypnotherapie kan hij dat de baas. Als hij nu buikpijn heeft, gaat hij zitten, maakt zijn hoofd leeg. De pijn wordt zo controleerbaar en de angst ervoor is nu verdwenen. De pijn zelf meestal ook.

Het leven van Frederik is dankzij de hypnose weer draaglijk geworden. Hij komt wekelijks aan, en heeft zijn groeispurt eindelijk ingezet. De calorierijke melkdrankjes en de vele pijnstillers zijn nu verleden tijd. Mama Ann Peeters haalt opgelucht adem. "Ik ben echt niet te vinden voor alternatieve geneeskunde. Maar de hypnotherapie leek me onschadelijk en de problemen met mijn kind waren zo ernstig dat ik bereid was om alles te proberen." Na zes maanden was Frederik weer de oude. Hij is geen alleenstaand geval.

In februari 2010 kreeg Marik (12) een darmontsteking en werd daarvoor opgenomen in het ziekenhuis. Een maand later opnieuw. Wat daarop volgt, daar denkt zijn mama Nancy Ost liever niet aan terug. "Elke maand stonden we bij de kinderarts. Alle scans en onderzoeken ten spijt, Marik bleef pijn hebben en weigerde nog te eten uit angst."

De kinderarts zag dat het nipt werd. Marik woog nog 28 kilogram. Te weinig voor een jongen van elf. "Uiteindelijk verwees de kinderarts ons naar het UZ Antwerpen. Als dat niet lukte, dan moest hij aan het infuus." Ondertussen is het juni 2011. Marik kwam bij Ann Roete terecht voor zijn eerste hypnosebehandeling. Nancy lachte dat eerst weg. "Hypnose? Ik had dat enkel op televisie gezien."

Maar Nancy was bereid om alles te proberen om Marik beter te krijgen. Hij mocht van Ann een fijne plek uitkiezen in zijn fantasie. Dat werd de racebaan. In zijn hoofd moest hij vanop de racebaan een computer boven halen. Daarin typte hij 'darmontsteking' en drukte op een knopje om de pijn te verlagen.

"Het werkte meteen", zegt Nancy, nog steeds verbaasd. "Na drie sessies at hij weer met goesting. Hij heeft nog af en toe buikpijn, maar hij kan er mee omgaan." In totaal verbleef Marik enkele weken in het ziekenhuis, miste hij twee dagen per week school en moest stoppen met basketten. "Nu doet hij weer aan sport en gaat hij weer naar school."

De ouders van Frederik en Marik begrijpen niet dat hypnosetherapie niet eerder werd voorgesteld. "Hoeveel kinderen zijn er niet met hetzelfde probleem?" vraagt Ann Peeters zich af. "Als die geholpen kunnen worden door deze therapie, waarom wordt die dan zo weinig toegepast?"

Bron: De Morgen, 11-08-2012

11 aug 2012 07u50
Bron: MagUZA.be
zie ook rubriek