Nieuwe ziekenhuis-bacterie rukt op

De CPE-bacterie is aan een opmars bezig in BelgiŽ. De bacterie, die resistent is tegen meerdere antibiotica, is vooral gevaarlijk voor mensen met een verzwakte gezondheid. CPE-bacteriŽn produceren het enzyme carbapenemase, waarmee ze bepaalde antibiotica, meer bepaald carbapenem-antibiotica, kunnen afbreken. Deze antibiotica worden gebruikt bij de bestrijding van ernstige, soms moeilijk te behandelen infecties. "Het is dus duidelijk dat we alle mogelijke inspanningen moeten leveren om de opmars van CPE af te remmen", aldus Bťatrice Jans van het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid.
cpe-bacteriŽn
cpe-bacteriŽn zijn enterobacteriŽn, die van nature voorkomen in onze darmen. Daar zorgen ze voor een gezond evenwicht in de darmflora en voor de aanmaak van bepaalde onmisbare vitaminen. ďDrager zijn van CPE-bacteriŽn is op zich niet gevaarlijk voor gezonde mensenĒ legt Bťatrice Jans van het Wetenschappelijk Instituut Volkgezondheid uit. ďEen drager van CPE heeft geen ziekteverschijnselen en weet meestal niet eens dat hij CPE draagt.

CPE-bacteriŽn kunnen wel een probleem vormen bij mensen met een verzwakte gezondheid, omwille van de infecties die ze bij hen kunnen veroorzaken (b.v. een ontsteking van de urinewegen of luchtwegen). Het is dan ook niet verwonderlijk dat de meeste infecties opduiken in afdelingen waar patiŽnten veel zorg nodig hebben (intensieve zorgafdelingen, transplantatie afdelingen, heelkunde, geriatrie).Ē

Infecties met CPE-bacteriŽn zijn bijzonder moeilijk te behandelen. Vaak zijn ze ook bestand tegen een aantal andere antibiotica, dat dunt het arsenaal aan nog bruikbare antibiotica sterk uit.

Opmars van CPE in BelgiŽ

CPE was in eerste instantie een probleem in landen buiten Europa, zoals India en Pakistan, maar het komt ondertussen ook frequent voor in Europese ziekenhuizen. Tot voor kort dook CPE in BelgiŽ enkel sporadisch op, telkens bij patiŽnten die waren overgebracht uit een ziekenhuis in landen waar CPE veel voorkomt. Ondanks de strenge regels die BelgiŽ al heeft over ziekenhuishygiŽne en antibioticumgebruik, is CPE nu ook bij ons aan een opmars bezig. Dit jaar zijn er al meer gevallen gemeld dan in heel 2011.

als er meerdere gevallen met een onderling verband zijn in eenzelfde ziekenhuis spreekt men van een cluster. In Vlaanderen zijn er in de voorbije maanden twee clusters gemeld, goed voor de helft van het totaal aantal bekende gevallen. ďDe betrokken ziekenhuizen hebben gelukkig alert gereageerd. Zij hebben deze CPE vroegtijdig opgespoord en alle nodige maatregelen getroffen.De cluster in Antwerpen is hierdoor ingedijkt en ook in Oost-Vlaanderen zet men alles op alles om verdereCPE-overdracht te voorkomenĒ, zegt dr. Dirk Wildemeersch van het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid. ďLaat ons duidelijk zijn: CPE duikt ook op in andere ziekenhuizen, al kunnen we daar geen onderlinge link tussen de gevallen aantonen.Ē
14 jul 2012 15u08
zie ook rubriek