Bloedtest voorspelt ontstaan darmontsteking

Een nieuwe bloedtest kan chronische darmontsteking voorspellen. Hiermee zijn mensen met een hoog risico op te sporen, bijvoorbeeld in families van patiënten met een chronische darmontsteking. Dit concluderen onderzoekers van het UMC Utrecht. De test is vooral bruikbaar voor om mensen te onderzoeken met een verhoogde kans op chronische darmontstekingen. Dat zijn voornamelijk eerstegraads familieleden van patiënten.
Darmpatiënte
Uitgaande van het Europese EPIC-onderzoek spoorde promovenda Fiona van Schaik 244 Nederlandse patiënten op met de ziekte van crohn en colitis ulcerosa. Vervolgens brachten Van Schaik en collega's de concentraties van vier antistoffen in het bloed in verband met de chronische darmontsteking.

Voorspellende waarde
Het blijkt mogelijk om met de bloedwaarden te voorspellen hoe groot de kans is dat een gezond persoon chronische darmontsteking krijgt. Een positieve uitslag betekent dat mensen hierop ruim vijf keer zoveel kans hebben als gemiddeld.

Inzetbaarheid
Omdat de test is ingericht om niet te vaak vals alarm te slaan, lijkt hij niet bruikbaar voor de hele bevolking.

Van Schaik: 'In het UMC Utrecht willen we familieleden van patiënten testen zodat we kunnen onderzoeken hoe chronische darmontstekingen ontstaan', verklaart Van Schaik, die promoveert in november.

'We weten dat erfelijkheid en voeding eraan bijdragen, maar eigenlijk snappen we helemaal niet goed hoe de ziekten precies ontstaan. Hiermee kunnen we ook preventieve behandelingen testen die de ziekte mogelijk voorkomen of minder erg maken.'
08 aug 2012 10u07
meer over
zie ook rubriek