Snel duwen niet altijd goed voor reanimatie

Het reanimeren van een persoon wordt minder efficiënt naarmate het indrukken van de borst te snel gebeurt. Dat blijkt uit een onderzoek van het UZA.
"Hulpverleners denken vaak in termen van 'hoe sneller, hoe beter', maar nu blijkt dat de reanimatie minder efficiënt wordt naarmate het echt te snel gebeurt", zegt Koen Monsieurs, diensthoofd spoedgevallen in het uza (Universitair ziekenhuis Antwerpen).

Monsieurs gebruikte een 'accelerometer' om de snelheid en de diepte van borstcompressies te meten. Tijdens het onderzoek werden reanimaties op 133 patiënten geanalyseerd.

Monsieurs stelde vast dat de diepte van de compressies een erg belangrijk effect heeft op de slaagkans van een reanimatie. Wereldwijd geldt momenteel al een minimale diepte van 5 centimeter. "Hoe dieper ze zijn, hoe groter de kans dat de patiënt levend het ziekenhuis bereikt", bevestigt Monsieurs. Net om voldoende diepte te kunnen garanderen, is het volgens Monsieurs belangrijk dat de compressies niet te snel na elkaar gebeuren. Op basis van zijn bevindingen legt Monsieurs een bovengrens vast van 145 keer drukken per minuut.
Bron: Gazet Van Antwerpen, 03-08-2012
03 aug 2012 08u06
Bron: MagUZA.be
meer over
zie ook rubriek