Drank en depressie: een riskant duo

Ga je aan de drank vanwege de depressie, of raak je depressief door de drank? Dat is kort gezegd de vraag die Lynn Boschloo zich stelde in haar promotieonderzoek. 'Een eenvoudig antwoord valt niet te geven, wel is duidelijk dat er een vicieuze cirkel bestaat waarbij alcoholafhankelijkheid en een depressie of angststoornis elkaar veroorzaken en in stand houden,' concludeert Boschloo.
Alcoholafhankelijkheid komt drie keer vaker voor bij patiŽnten met een depressie of angststoornis dan bij mensen zonder deze klachten. depressieve of angstige patiŽnten ontwikkelen vaker alcoholafhankelijkheid dan mensen zonder angst- of depressieklachten.

Bovendien zijn depressieve en angstige symptomen belangrijke risicofactoren voor terugval (Ďrelapseí) bij ex-alcoholverslaafden. Ook blijkt alcoholafhankelijkheid een negatieve invloed te hebben op een depressie of angststoornis. Zo verhogen alcoholproblemen zowel de kans op het ontstaan als een chronischer beloop van depressie en angststoornissen.

Boschloo komt tot deze conclusies op basis van gegevens van de Nederlandse Studie naar Depressie en Angst (NESDA). Dit nog lopende onderzoek richt zich op de ontwikkeling en het beloop van depressies en angststoornissen van bijna 3000 mensen en is daarmee ťťn van de grootste studies in Europa. De deelnemers komen om de twee jaar langs voor een uitgebreid interview over hun psychische en lichamelijke gezondheid. Zij geven dan ook informatie over hun drinkgedrag en eventuele alcoholproblemen.

De bevindingen van het onderzoek van Boschloo pleiten voor meer bewustzijn van de onderlinge relatie tussen depressie en angststoornissen en alcoholafhankelijkheid. Gedegen screening voor alcoholafhankelijkheid bij patiŽnten met een depressie of angststoornis alsook screening voor depressieve en angstige symptomen bij patiŽnten met alcoholafhankelijkheid zouden maatregelen kunnen zijn om de zorg te verbeteren.
06 jul 2012 10u43
Bron: VUmc
meer over
zie ook rubriek