Spoeddotteren redt senioren

De sterfte onder ouderen met een acuut hartinfarct in de regio Rotterdam-Dordrecht is aanzienlijk gedaald. Dat is te danken aan het beleid om hen al bij de eerste klachten te dotteren. Gemiddeld krijgen twee keer zo veel senioren een acuut hartinfarct als jongeren. Door de directe dotterbehandeling is de overlevingskans van patiŽnten van 75 jaar en ouder met 10% gestegen. Dat blijkt uit een onderzoek van het Erasmus MC.
Dottercentra
De sterfte onder ouderen met een acuut hartinfarct is tussen 2005 en 2009 gedaald van 25% tot zo'n 15%. Ook bij de andere leeftijdsgroepen nam de sterfte af.

Voor hun wetenschappelijke studie volgden de onderzoekers ruim 4.300 patiŽnten uit het Erasmus MC, Albert Schweitzer ziekenhuis en Maasstad ziekenhuis. Deze ziekenhuizen beschikken over een dottercentrum.

Ingekort
Sinds 2005 is het cardiologisch beleid in en om Rotterdam en Dordrecht veranderd. Alle patiŽnten met een acuut hartinfarct krijgen voortaan een spoeddotterbehandeling, ongeacht hun leeftijd. Dit verkort flink de tijd vanaf het ontstaan van de klachten tot aan de behandeling.
02 jul 2012 09u00
Bron: Erasmus mc
zie ook rubriek