Botox verbetert tremor bij MS-patiŽnt

BAARN - Botuline toxine, beter bekend als botox, biedt uitkomst bij trillende of bevende armen en handen van patiŽnten met multiple sclerose (MS). Het onderzoek suggereert een nieuwe aanpak van de trillende ledematen bij MS-patiŽntenDat stellen Australische onderzoekers. "Behandelingen voor een tremor bij MS zijn vaak niet voldoende effectief, dus nieuwe alternatieven zijn noodzakelijk", vertelt onderzoeker Anneke van der Walt verbonden aan het Royal Melbourne Hospital en de University of Melbourne.
Studie
Voor het onderzoek kregen 23 patiŽnten met MS gedurende drie maanden een botolune toxine-injectie en gedurende drie maanden een placebo. De onderzoekers bestudeerden de ernst van de tremor en in hoeverre de patiŽnten in staat waren om te schrijven.

Zes weken en drie maanden na de de botoxinjectie zagen de wetenschappers duidelijk verbetering in de ernst van de tremor en de schrijfmogelijkheden in vergelijking met de placebo. Op een schaal van een tot tien was de verbetering in de tremor twee punten.

Spierzwakte
Wel ontwikkelde 42 procent van de MS-patiŽnten spierzwakte door de botuline toxine. Bij de placebo was dit 6 procent. De spierzwakte was over het algemeen mild en na twee weken weer verdwenen.
In vervolgonderzoek behoeft deze bijwerking extra aandacht.
03 jul 2012 09u17
Bron: Nu.nl
zie ook rubriek