Elektronisch zorgplatform voor diabetes wint FLanders Care project

Gisteren (2 juli) werden de nieuwe goedgekeurde Flanders’ Care demonstratieprojecten voorgesteld. Dit gebeurde in aanwezigheid van minister-president Kris Peeters, viceminister-president Ingrid Lieten, coördinerend minister van Welzijn Jo Vandeurzen en (via video) minister van Werk Philippe Muyters. De Vlaamse regering heeft 1,5 miljoen euro uitgetrokken om deze geselecteerde projecten de komende 2 jaren de kans te bieden om de meerwaarde van hun product of dienst aan te tonen door real life testing in de thuisomgeving van zijn gebruiker.

Met deze demonstratieprojecten wil de Vlaamse regering innovatieve oplossingen voor reële zorgnoden sneller bij de gebruiker brengen en dit door zorgactoren, ondernemingen en kennisinstellingen samen te brengen in één project.

De Vlaamse overheid wil zeer duidelijk inzetten op meerwaarde creatie en voorziet voor de geselecteerde projecten begeleiding door experten op het vlak van gevalideerd onderzoek, gebruikers oriëntatie en business ontwikkeling.

Het uza viel ook in de prijzen
Dr. Rooman, pediater in het uza en gespecialiseerd in diabetes, diende een dossier in voor een elektronisch zorgplatform voor diabetes management met geïntegreerde tele-monitoringtoepassing voor kinderen en adolescenten met type 1 diabetes. De meetwaarden van de bloedsuikerspiegel worden door de jongeren met diabetes vanuit hun thuis- en schoolomgeving doorgestuurd. Het project kreeg de naam 'e-DIAMANT'.

Met e-DIAMANT kunnen via het internet meetwaarden van de bloedsuikerspiegel zo vaak mogelijk door patiënten vanuit de thuis- en schoolomgeving doorgestuurd worden naar het internetplatform. Huisartsen en hulpverleners in de diabetescentra zullen toegang krijgen tot het systeem en kunnen informatie systematisch opvolgen en sneller terugkoppelen naar patiënten. Therapieën kunnen zo sneller worden aangepast en ziekenhuisopnames worden vermeden. Door frequente terugkoppeling en overleg ontwikkelen jongeren meer therapietrouw en voelen ze zich meer betrokken bij de behandeling. Door de gegevensdeling kunnen huisartsen, jongeren en hun ouders niet enkel de bloedsuikerspiegel, maar ook de therapie en medicatie sneller opvolgen.

Het innovatieve van dit demonstratieproject bestaat in de eenvoud waarmee gegevens kunnen doorgestuurd worden (zonder PC of klavier), de terugkoppeling naar de jongere en zijn/haar mantelzorgers via e-mail of tekstberichten en het delen van medische informatie tussen alle zorgverleners die betrokken zijn bij de diabeteszorg.

Tijdens de demonstratie zal worden nagegaan in welke mate kinderen en adolescenten e-DIAMANT kunnen en willen gebruiken en welk effect het systeem heeft op de metabole controle van diabetes. Verder zal ook onderzocht worden of e-DIAMANT de efficiëntie van de raadplegingen (duurtijd, wachttijden) en de communicatie tussen zorgactoren kan verbeteren.
03 jul 2012 09u43
Bron: MagUZA.be
meer over
zie ook rubriek