Op weg naar een alternatief voor antibiotica voor de bestrijding van bacteriële infecties?

​VIB-onderzoeker Mohamed Lamkanfi, verbonden aan de Universiteit Gent, ontdekte dat muizen die het receptoreiwit NLRP6 niet aanmaken, beter beschermd zijn tegen bacteriële infecties en bacteriën gemakkelijker uit het lichaam kunnen verwijderen. Bij de bestrijding van bacteriële infecties zouden therapeutica die NLRP6 uitschakelen, een mogelijke behandelingsoptie kunnen zijn, naast het gebruik van antibiotica. Zijn onderzoek werd gepubliceerd in het gezaghebbende wetenschappelijk tijdschrift Nature.
Mohamed Lamkanfi (VIB – UGent): “Ons lab onderzoekt de rol van de aangeboren immuniteit. Die is van cruciaal belang om het lichaam tegen bacteriën en andere ziekteverwekkers te beschermen. We gingen op zoek naar genetische mutaties die een verhoogde gevoeligheid voor infecties in de hand werken. Uit ons onderzoek blijkt dat muizen met NLRP6 minder resistent zijn tegen bacteriën en dat de bacteriën moeizamer uit het lichaam verwijderd worden. NRLP6 speelt dus een nefaste rol in dit hele proces.”

Nieuwe therapeutische piste?
De ontdekking van Mohamed Lamkanfi is niet onbelangrijk. De eerstelijnsbehandeling bij bacteriële infecties zijn en blijven uiteraard de antibiotica. Maar door het intensieve gebruik van antibiotica in de strijd tegen infecties, groeit ook de resistentie van de bacteriën tegen deze groep van geneesmiddelen. Hierdoor is het voor artsen soms veel moeilijker om een patiënt efficiënt te behandelen.

Mohamed Lamkanfi:
“Onze zoektocht naar middelen om het immuunsysteem te helpen in de strijd tegen bacteriële infecties is van groot belang. Ondanks de beschikbaarheid van antibiotica, blijven bacteriële infecties een serieuze bedreiging voor de volksgezondheid wereldwijd. Nu we de rol van het receptoreiwit NLRP6 bij de immuunrespons in kaart hebben gebracht, kunnen we nadenken over de klinische toepassing ervan bij de behandeling van bacteriële infecties. Een vaccin lijkt me hiervoor minder geschikt, maar een geneesmiddel dat het receptoreiwit NLRP6 uitschakelt, behoort tot de mogelijkheden. Weliswaar niet in de onmiddellijke toekomst, maar het verdient alle aandacht om dit verder te onderzoeken.”
02 jul 2012 12u40
Bron: UGent.be
zie ook rubriek