Vlaamse overheid gaat nauwer samenwerken met apothekers

De Vlaamse overheid gaat nauwer samenwerken met de apothekers. Dat staat in een overeenkomst die Vlaams minister Jo Vandeurzen en het Vlaams Apothekersnetwerk (VAN) donderdag hebben ondertekend. Doel is een betere ondersteuning van de realisatie van het Vlaams welzijns-, gezondheids- en gezinsbeleid. Een eerste concrete samenwerking is het elektronisch delen van medische en welzijnsgegevens.
Het Vlaams apothekersnetwerk is de officiŽle spreekbuis van de apothekers in Vlaanderen. ďEen goede betrokkenheid van apothekers is van cruciaal belang voor de eerstelijnsgezondheidszorgĒ, legde minister Vandeurzen uit. ďals farmaceutische zorgcoach van de patiŽnt is de apotheker verantwoordelijk voor het geheel van zorgverleningsactiviteiten dat de patiŽnt nodig heeft om op het juiste moment over het juiste geneesmiddel in de juiste toedieningsvorm en dosering te beschikken, voorzien van de juiste begeleiding en informatie.Ē De Vlaamse overheid zal de apothekers dan ook meer als formele gesprekspartner betrekken bij het beleid rond welzijn, volksgezondheid en gezin. Het Vlaams Apothekersnetwerk zal haar leden ondersteunen en de bevolking informeren over gezondheidsthemaís en sensibiliseren om gezond te leven.

Elektronisch delen van medische gegevens in najaar van start
Een eerste samenwerking valt in november, over het elektronisch delen van medische en welzijnsgegevens. Met het platform Vitalink zullen zorgverleners in Vlaanderen via elektronische weg patiŽntengegevens met elkaar delen. Het gaat daarbij onder meer over het medicatieschema, dat een overzicht geeft van alle medicatie die een patiŽnt moet innemen. Zowel artsen, apothekers, thuisverplegers en de patiŽnten zelf hebben toegang tot dat platform. De gegevens worden enkel gedeeld als de patiŽnt ermee instemt.

In november komt op vier plaatsen in Vlaanderen een proefproject rond het medicatieschema. Apothekers spelen hier een cruciale rol. Het geeft de behandelende geneesheer ook meteen een inzicht in de medische toestand van de patiŽnt. En ook thuisverplegers of Ėverzorgers kunnen zo weten welke medicatie hun cliŽnt wanneer hoort in te nemen.

De gegevens worden via een speciaal ontworpen en beveiligd elektronisch platform gedeeld. ďDe patiŽnt is de grote winnaar van VitalinkĒ, zegt Hilde Deneyer, Algemeen Directeur van het VAN. Vier regio's in Vlaanderen gaan als eersten aan de slag met het nieuwe systeem. Het gaat om Aalst, Limburg, Turnhout en het Zenneland. "Vitalink is het eerste platform dat multidisciplinaire samenwerking mogelijk maakt tussen alle betrokken zorg- ťn welzijnsactoren. Bovendien wordt de uitwerking aangestuurd door de sector zelf en patiŽntvertegenwoordigers. Ook dat is een unieke aanpak", besluit minister Vandeurzen.
28 jun 2012 15u38
zie ook rubriek