Een dagverzorgingscentrum voor senioren in elke gemeente

Vlaams welzijnsminister Jo Vandeurzen verhoogt de mogelijkheid tot opvang van ouderen in dagverzorgingscentra. De huidige 149 dagverzorgingscentra zijn verbonden aan woonzorgcentra. Maar dat hoeft niet langer. Gebruikers van de diensten voor gezinszorg zullen voortaan ook opgevangen kunnen worden in alleenstaande dagverzorgingscentra. Op termijn moet er volgens Vandeurzen in elke gemeente minstens één dagverzorgingscentrum komen.
In dagverzorgingscentra komen, zoals het woord het aanduidt, de mensen ’s morgens naar het centrum en gaan ze ’s avonds naar huis. Terwijl de verzorging er gegarandeerd wordt, kunnen ouderen daar samen eten, koken, boodschappen doen of strijken. Een opsteker voor zorgbehoevende ouderen die langer thuis willen wonen, én voor hun familie of vrienden wiens taak dit kan verlichten.

Vlaanderen kan voortaan zelf dagverzorgingscentra oprichten. De initiatieven die nu al bestaan, zijn allemaal verbonden aan een woonzorgcentrum. Ze worden gefinancierd door het riziv en krijgen van de Vlaamse overheid een aanvullende ondersteuning voor hun werking. Vanaf eind dit jaar kan Vlaanderen dit zelf organiseren, met eigen erkenningsnormen en financiering, en afhankelijk van de initiatieven van voorzieningen. “Voordeel van dagverzorgingscentra is dat ouderen langer thuis kunnen wonen, dat mantelzorgers even de kans krijgen om zelf tot rust te komen en dat de eenzaamheid van de ouderen vermindert”, vertelt welzijnsminister jo vandeurzen. Dit opent perspectieven. Op termijn moet er volgens minister Vandeurzen in elke gemeente minstens één dagverzorgingscentrum komen. Kritische succesfactor voor het gebruik van de dagverzorging is de afstand tot de woonplaats.

mantelzorgers beter ondersteund
Ouderen die thuis zorg nodig hebben, maar waarbij de mantelzorg dreigt overbelast te worden, kunnen terecht in een dagverzorgingscentrum. Zij krijgen daar elke dag de nodige zorgen, maar kunnen 's avonds gewoon opnieuw naar huis. De zorgbehoevende brengt er een huiselijke dag door samen met de andere gasten. In Vlaanderen zijn er circa 600.000 mantelzorgers die voor een andere persoon zorgen. Zij hebben zo een dag voor zichzelf.
De nieuwe vorm van dagverzorgingscentrum sluit aan bij de bestaande thuiszorgdiensten, is kleinschalig, kan zich specifiek richten op licht en matig zorgbehoevenden en hanteert expliciet de filosofie van de thuiszorg. Men speelt in op de psychische en sociale noden van de ouderen door dit in groep in de buurt te organiseren. “Met deze dagverzorgingscentra willen we de wens respecteren van vele zorgbehoevenden en hun mantelzorgers om zo lang mogelijk in hun vertrouwde omgeving te blijven. Alles is op hun maat gesneden, dankzij ervaren personeel. In deze kleinschalige en warme omgeving verbinden we hen met hun sociale omgeving en doorbreken we isolement”, zegt minister Vandeurzen.

Vlaanderen betaalt… en bepaalt
Vandaag tellen 117 van de 308 Vlaamse gemeenten een dagverzorgingscentrum. Er is een cofinanciering tussen het riziv en Vlaanderen, de woonzorgcentra zorgen voor de uitbating. Om meer dagverzorgingscentra in Vlaanderen in gebruik te nemen, kunnen ook de erkende diensten voor gezinszorg en aanvullende thuiszorg, eventueel in samenwerking met andere partners, voortaan een dergelijk dagverzorgingscentrum uitbaten. Het moet gaan om kleinschalige initiatieven, midden de mensen, in samenwerking met een thuiszorgvoorziening, een ouderenvoorziening, of ander dienstencentrum. Dit wordt alleen door de Vlaamse overheid gesubsidieerd.

CADO: pilootproject in Vosselaar
De mosterd voor dit nieuwe initiatief haalde minister Vandeurzen uit het pilootproject CADO, dat staat voor collectieve autonome dagopvang. Bij CADO kunnen ouderen overdag terecht in een doodgewoon huis waar ze samen met andere gasten dagdagelijkse zaken doen. In 2011 had CADO gemiddeld acht ouderen per dag te gast.

Kleinschaligheid in bestaande dagverzorgingscentra
Het ontwerpbesluit bevat ook voor de bestaande dagverzorgingscentra een aantal versoepelingen in de voorwaarden zodat ook in woonzorgcentra meer kleinschalige dagopvang mogelijk is. Bovendien wordt de subsidie van kleinschalige initiatieven, namelijk tot tien gebruikers, verhoogd.

Beide settings worden benut
Eén dagverzorgingscentrum per gemeente is op relatief korte termijn haalbaar gezien de regelgeving voor de bestaande centra is versoepeld én de diensten gezinszorg en aanvullende thuiszorg de mogelijkheid krijgen om initiatief te nemen. We benutten beide settings. De Vlaamse ouderen kunnen hier enkel wel bij varen.


Het ontwerp van besluit gaat nu voor advies naar de Raad van State.

24 jun 2012 06u00
meer over
zie ook rubriek