Buddy's voor psychisch kwetsbare mensen

Naar de film gaan, scrabbelen, wandelen of gewoon een gezellige koffieklets houden: voor (ex-)psychiatrische patiënten is het niet vanzelfsprekend. Het eenvoudige gezelschap van een maatje of ‘buddy’ is dan ook meer dan welkom. Meer dan 200 (ex)-psychiatrische patiënten maken in Vlaanderen gebruik van het Buddyproject. Vlaams welzijnsminister Vandeurzen breidde in december 2011 de buddywerking naar heel Vlaanderen uit. De Federatie van Diensten voor Geestelijke Gezondheidszorg (FDGG) en Zorgnet Vlaanderen zullen het project verder coördineren. Dat heeft de Vlaamse Regering vandaag beslist.
Duo's van het echte leven
Minister jo vandeurzen: “De buddywerking vormt duo’s van psychisch kwetsbare deelnemers en vrijwilligers. Die duo’s doen samen dingen die ze leuk vinden. Wandelen, winkelen of naar de film gaan. als het maar opbeurend is en het sociaal isolement van de deelnemers doorbreekt.” Mensen met een psychiatrisch verleden zien immers vaak alleen maar psychiaters of lotgenoten. De buddy staat centraal voor de gewone wereld. “Wij willen de ex-patiënt een contact in het ‘echte leven’ bieden. Geen hulpverlener die analyseert, maar iemand die er gewoon is. als een brug naar de buitenwereld”, zegt minister Vandeurzen.

Procesmatige aanpak
Een goed ingebouwde buddywerking biedt verschillende voordelen: het haalt sociaal zwakkeren uit hun isolement, het werkt destigmatiserend, het verhoogt de kwaliteit van het leven van mensen met complexe psychiatrische problemen, het verlaagt de kans van de ex-psychiatrische patiënt op herval en het verkleint het risico op zelfdoding. In Vlaanderen kunnen meer dan 200 (ex-)psychiatrische patiënten nu al terecht bij een buddy in een van de dertien regio’s.
Buddywerking is meer dan enkel het koppelen van een deelnemer met een buddy. Er gaat een heel proces aan vooraf en het wordt opgevolgd nadien, met een profilering van de werking, materiaalontwikkeling, werving van deelnemers en vrijwilligers, intakegesprekken met beide partijen, overlegfase voor koppeling, opvolging, ondersteuning van vrijwilligers door middel van vorming. Daarnaast is er nog de netwerking met andere organisaties in de geestelijke gezondheidszorg en de wereld van de vrijwilligerswerking en het belang van afstemming en uitwisseling tijdens bijeenkomsten met collega-projectmedewerkers.

Psychiatry Award 2011
De buddywerking, winnaar van de ‘Psychiatry Award 2011’, bestaat sinds eind 2007. De Federatie van Diensten voor geestelijke gezondheidszorg (FDGG) en Zorgnet Vlaanderen, twee koepels die zich inzetten voor de Centra voor Geestelijke Gezondheidszorg, gaan een samenwerkingsverband aan voor de coördinatie van vijf thema’s, waarvan de buddywerking er één is. De andere vier thema’s zijn de zorg voor kinderen en jongeren met psychische problemen, suïcidepreventie, daderhulp en Vroegtijdige Detectie en Interventie bij Psychiatrische stoornissen.

Zoektocht naar kwalitatieve match
Koppelen van deelnemers aan vrijwilligers en omgekeerd is meer dan een eenvoudige zoekactie. Er wordt duidelijk meegegeven aan zowel de kandidaat deelnemers als kandidaat vrijwilligers dat er door de zoektocht naar een zo kwalitatief en passend mogelijke match enkele maanden kunnen overgaan.
Wie via de 'Buddy's' zelf iemand een helpende hand wil reiken, kan zich nog steeds melden bij www.buddyproject.be.
22 jun 2012 12u52
meer over
zie ook rubriek