Maagverkleining vermindert nierproblemen bij diabetes

Een maagverkleining helpt patiënten met ernstig overgewicht en diabetes niet alleen om af te vallen. Hun nieren gaan er ook beter van functioneren, blijkt uit een klein Amerikaans onderzoek. Patiënten met diabetes type 2 en ernstig overgewicht hebben minder problemen met hun glucosehuishouding wanneer zij afvallen. Dat geldt ook als ze dat doen met behulp van een maagverkleining. Wanneer de glucosehuishouding beter op orde is, neemt het risico op nierproblemen bij deze patiënten af. Daarom bedachten artsen van de Cleveland Clinic met als hoofdauteur dr. Helen Heneghan dat een maagverkleining wel eens zou kunnen voorkomen dat diabetische nefropathie verergert. Ze deden een onderzoek hiernaar onder een klein aantal patiënten met zeer ernstig overgewicht (gemiddelde Body Mass Index 49) en presenteren hun bevindingen tijdens het jaarlijkse congres van de American Society for Metabolic & Bariatric Surgery in San Diego.
Van de 52 patiënten die zij onderzochten had bijna 40% nierschade als gevolg van de diabetes. Alle patiënten ondergingen een operatie met als doel gewicht te verliezen. Bij de meesten was dat een 'gastric bypass', waarbij de maag wordt verkleind en het restant een stukje verder dan normaal aan de dunne darm wordt vastgemaakt.

De chirurgische ingreep en het bijkomende gewichtsverlies bleken de achteruitgang van de nieren van de patiënten niet zoals verwacht alleen enigszins af te remmen. Onverwacht bleek dat meer dan de helft van de patiënten met diabetische nefropathie daar vijf jaar na de operatie geen last meer van had. De nierschade die al ontstaan was, verdween dus bij een groot deel van de patiënten weer toen zij gewicht verloren.
Sommige patiënten gingen na de operatie toch nog verder achteruit: zij kregen nierproblemen terwijl ze die eerder niet hadden. Maar hun aantal lag veel lager dan gebruikelijk is onder patiënten met diabetes type 2 en obesitas die niet geopereerd worden.

De exacte gegevens van het onderzoek zijn nog niet beschikbaar, maar het ligt voor de hand dat vooral de patiënten die daadwerkelijk flink afvallen door de operatie ook op het gebied van de nieren profiteren.
22 jun 2012 05u00
zie ook rubriek