Gents Centrum voor Vaccinologie enige Belgische universiteitspartner in consortium rond veiligheid van vaccins

Het Centrum voor Vaccinologie (CEVAC) van de UGent en het UZ Gent is een van de partners van het nieuwe onderzoeksconsortium Biomarkers for Enhanced Vaccine Safety (BioVacSafe). Het consortium is gericht op de ontwikkeling van instrumenten die de evaluatie en monitoring van de veiligheid van vaccins verbeteren. CEVAC is de enige Belgische academische partner in dit consortium.
Nieuwe aanpak van vaccinveiligheid
Uitgaande van het recentste biomedisch onderzoek zal het BioVacSafe-project in kaart brengen hoe mensen reageren op de verschillende componenten van vaccins, en dit op cellulair, genetisch en moleculair niveau. Hierdoor kunnen nieuwe biomerkers geďdentificeerd en getypeerd worden om te voorspellen of een nieuw of kandidaatvaccin bijwerkingen zal uitlokken.

Binnen het consortium worden ook nieuwe manieren ontwikkeld om bijwerkingen van vaccins te identificeren en te classificeren. Bovendien zal het BioVacSafe-team peilen hoe ziekten en infecties - in het bijzonder aandoeningen van het immuunsysteem - en vaccins op elkaar reageren.

BioVacSafe wil nieuwe methoden op punt stellen om de mechanismen die in alle ontwikkelingsstadia aan de basis liggen van bijwerkingen van vaccins, te identificeren en beter te begrijpen. Zo wil het consortium bijdragen tot een snellere ontwikkeling en introductie van een nieuwe generatie van veiligere, effectievere vaccins. Bovendien moeten deze nieuwe en meer accurate instrumenten helpen om het vertrouwen van het publiek in de veiligheid van vaccins te versterken.

Vaccins zijn een van de goedkoopste en meest doeltreffende manieren om infectieziekten te bestrijden, zowel in ontwikkelde als ontwikkelingslanden. Wereldwijd worden elk jaar miljarden doses toegediend. De veiligheid ervan is en blijft dan ook een topprioriteit voor farmaceutische bedrijven, de overheid en het publiek. De behoefte aan nieuwe benaderingen, methoden en instrumenten om de veiligheid van vaccins te beoordelen en te voorspellen is groot.

Bijdrage van CEVAC
Het Centrum voor Vaccinologie van het UZ Gent en de UGent zal bijdragen tot de doelstellingen van het BioVacSafe-consortium door klinische vaccinstudies uit te voeren. In deze studies zullen enkele honderden gezonde vrijwilligers één of meer doses van een beproefd vaccin toegediend krijgen. Op welbepaalde tijdstippen worden bloedstalen afgenomen en eventuele bijwerkingen geregistreerd.
In laboratoria van andere BioVacSafe-partners zullen cellulaire, genetische en moleculaire analysen worden uitgevoerd die leren welke biomerkers het ontstaan van ongewenste klinische symptomen en fenomenen kunnen voorspellen.

Het Gentse Centrum voor Vaccinologie werd geselecteerd voor deelname aan het BioVacSafe-project omwille van zijn jarenlange ervaring en uitstekende internationale reputatie bij het uitvoeren van grootschalige klinische studies.

Over BioVacSafe
BioVacSafe is een publiek-privaat consortium dat bestaat uit 19 partners, waaronder drie Europese marktleiders op het vlak van vaccinproductie, deskundigen uit grote academische instellingen, kmo’s en ngo’s. Het totale projectbudget bedraagt 30,2 miljoen euro, waarvan ruim de helft (17,4 miljoen) ingebracht wordt door het Innovative Medicines Initiative (IMI). IMI is een Europees agentschap dat op competitieve basis onderzoeksprojecten financiert op vraag van en in samenwerking met de Europese Farmaceutische Industrie (EFPIA – European Federation of Pharmaceutical Industries and Associations).

BioVacSafe zal instrumenten, methodes en richtlijnen ontwikkelen voor een betere evaluatie van de bijwerkingen van vaccins in het algemeen en met bijzondere aandacht voor de veiligheid van nieuwe vaccins voor het immuunsysteem. De BioVacSafe-consortium creëert een uniek samenwerkingsverband tussen de industrie, de academische wereld, biotechbedrijven, de overheid en patiëntenorganisaties, om zo het onderzoek naar en de ontwikkeling van veiligere vaccins te steunen.

Projectpartners
Leden van EFPIA – European Federation of Pharmaceutical Industries and Associations
novartis Vaccines and Diagnostics, Siena
• GlaxoSmithKline Vaccines, Rixensart
• Sanofi Pasteur, Lyon

Universiteiten, onderzoeksinstellingen, overheid en ngo’s
• University of Surrey, Guildford
• Chalmers University of Technology, Göteborg
• Charité Universitätsmedizin Berlin
• Commissariat ŕ l'énergie atomique et aux énergies alternatives, Parijs
• Göteborgs universitet, Göteborg
• Health Protection Agency, Londen
• Imperial College London of Science, Technology, Medicine, Londen
• Liverpool School of Tropical Medicine, Liverpool
• Max-Planck-Gesellschaft zur Förderung der Wissenschaften, Berlijn
• Statens Serum Institut, Copenhagen
• Universitŕ degli Studi di Siena
• Universiteit Gent
• Universiteit Utrecht

Kmo’s
• CDISC European Foundation, Sint-Lambrechts-Woluwe
• ImmunArrray, Rehovot (Israel)
• deCODE genetics (Isensk Erfdagreining ehf), Reykjavik
18 jun 2012 11u34
Bron: UGent.be
meer over
zie ook rubriek