Doorbraak in hervorming geestelijke gezondheidszorg

Op de interministeriële conferentie volksgezondheid (IMC) van vandaag stond op de politieke agenda van de zeven gezondheidsministers van ons land onder meer de hervorming van de geestelijke gezondheidszorg. De federale overheid maakt vanaf 2013 voor negen nieuwe projecten die de overgang naar transmurale zorg maken 6,5 miljoen euro vrij. Vlaams welzijnsminister Jo Vandeurzen: “Dit is de doorbraak waar de sector al jaren voor pleit en waar ik voor 100% achter sta. We zetten de hervorming van de geestelijke gezondheidszorg radicaal door. Ik zal deze transitie met aandacht opvolgen.”
Deze hervorming zorgt er voor dat:
-    ambulante werkende centra en residentiële instellingen in de geestelijke gezondheidszorg , samen met belendende sectoren uit het algemeen welzijnswerk en de eerstelijnsgezondheidszorg samenwerken  in een afgebakend regionaal gebied en een zorgcircuit vormen rond patiënten.
-    mensen met psychische problemen snel kunnen gedetecteerd worden, dat er een vroege opvang wordt voorzien in de onmiddellijke omgeving van de patiënt en dat patiënten op de juiste plaats terechtkomen voor zorg op maat.

Ambulante zorg
De hervorming geeft ook een antwoord op het overaanbod aan psychiatrische bedden en het tekort aan ambulante zorg in België. Psychiatrische bedden worden afgebouwd en worden vervangen door hulp aan huis en samenwerking met de eerstelijnszorg. Dat kan in België dankzij artikel 107 van de ziekenhuiswet, dat toelaat om de regels 'soepel' toe te passen.
Buitenlandse ervaringen, gesteund door de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO), hebben voldoende bewezen dat deze hervorming noodzakelijk is en zich niet mag beperken tot enkele proeftuinen. Alle actoren  in de geestelijke gezondheidszorg, en in het bijzonder de patiënten- en familieorganisaties, onderstrepen het belang van deze gemeenschapsgerichte zorg, die terug naar de basis gaat.

IMC-projecten
Een jaar geleden keurde de IMC tien projecten goed, waarvan vijf in Vlaanderen: In Noord-West-Vlaanderen, Gent-Eeklo, de Kempen, West-Limburg en Leuven-Tervuren. Deze projecten zijn inmiddels van start gegaan.
Een jaar later staan negen andere projecten klaar om te starten, waarvan  nog 6 andere projecten in Vlaanderen: In Zuid-West-Vlaanderen, Midden-West-Vlaanderen, Ieper-Diksmuide, Halle-Vilvoorde, NoordOost-Limburg en Antwerpen.

Nieuwe ontwikkelingen
De evaluatie van deze projecten was klaar in november 2011 en werd nu door het IMC bekrachtigd. Vlaanderen is absoluut voor de verderzetting van nieuwe ontwikkelingen in de geestelijke gezondheidszorg, niet alleen rond artikel 107-hervormingen met betrekking tot volwassenen, maar ook voor een toekomstige hervorming van de geestelijke gezondheidszorg voor kinderen en jongeren.
De zeven ministers die in dit land bevoegd zijn voor geestelijke gezondheidszorg stellen nu hun zorgaanbod open om deze hervorming mogelijk te maken. Met nieuwe experimenten zoals de projecten eerstelijnspsychologische functie,  of met de onlangs door de Vlaamse Regering goedgekeurde projecten vroegdetectie- en interventieteams voor mensen met een risico op psychose werd mee geïnvesteerd in deze hervorming en werd bij de gaande ontwikkelingen aangesloten.

725.000 euro per project
Ter info: het gaat in deze hervorming om een nieuw federaal budget van 6,5 miljoen euro (negen keer 725.000 euro) vanaf 2013 gedurende drie jaren dat de federale minister investeert voor negen nieuwe projecten samen. Daartegenover investeert elk project gemiddeld ongeveer drie miljoen zelf via de neutralisatie van bedden.
19 jun 2012 06u00
zie ook rubriek