Jongeren lijden steeds vroeger aan anorexia

Jongeren in ons land lijden op steeds jongere leeftijd aan anorexia. Dat zegt eetstoornissenexpert Annik Simons (UZA). "Hoe jonger de kinderen zijn, hoe groter de problemen op latere leeftijd." Uit een Brits onderzoek blijkt dat jongeren in Groot-BrittanniŽ op steeds jongere leeftijd aan anorexia lijden. De jongste patiŽnt daar is slechts zes. Maar ook in ons land is de toestand schrijnend. Dat zegt Annik Simons, kinder- en jeugdpsychiater aan het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA).
"Wij merken dat kinderen die aan anorexia lijden steeds jonger worden", zegt de experte in eetstoornissen.
"Het jongste patiŽntje bij ons is acht. Maar ook kinderen van tien of elf die aan anorexia lijden, zijn niet langer een uitzondering."

BelgiŽ erger dan Nederland
Anorexia is een aandoening waarbij iemand een vervormd beeld van het eigen lichaam heeft en een grote angst heeft om dik te worden. Het komt vooral voor bij vrouwen.
"In ons land lijdt naar schatting 3,7% van de vrouwen aan de eetstoornis", zegt Annik Simons. "Uit onderzoek in Nederland blijkt dat het aantal jongens en meisjes onder veertien dat aan anorexia lijdt tussen 1999 en 2004 is gestegen van 8% naar 35%. In ons land zijn hier geen cijfers over. Maar eerder Europees onderzoek heeft aangetoond dat de anorexiaproblematiek in BelgiŽ sterker aanwezig is dan in Nederland.

We kunnen er dus van uitgaan dat het percentage jongeren dat met de eetstoornis in aanraking komt bij ons nog een stukje hoger ligt."

Of iemand anorexia krijgt, is genetisch bepaald. Met andere woorden: sommige mensen zijn er vatbaar voor, andere niet. "Maar er zijn wel bepaalde 'uitlokkende factoren' die verklaren waarom het aantal jongeren dat met de eetstoornis af te rekenen krijgt in de lift zit", zegt Annik Simons. "Een eerste is de enorme invloed van televisie op kinderen. Op tv zijn steeds vaker jongeren te zien met een 'perfect lichaam'. Heel wat kinderen spiegelen zich hieraan, waardoor ze een verkeerd beeld krijgen over hoe ze er moeten uitzien. Bij sommige van hen kan dit aanleiding geven tot eetstoornissen zoals anorexia."

"Een andere factor vormen de vele campagnes om overwicht tegen te gaan bij jongeren. Ook jongeren die nŪťt te dik zijn, gaan hierdoor steeds meer met hun lichaam en hun lijn bezig zijn. Bij wie vatbaar is voor eetstoornissen, kan dit opnieuw aanleiding geven tot anorexia."

Slechts helft geneest
De gevolgen van anorexia kunnen desastreus zijn. "En hoe jonger de kinderen het krijgen, hoe groter de problemen op latere leeftijd", zegt Annik Simons. "De helft van de patiŽnten 'geneest' ervan. 30% kan opnieuw redelijk functioneren, zij het met af en toe weer mindere periodes.
Maar 20% van de patiŽnten geraakt er nooit af. Ofwel sterven ze eraan, ofwel komen ze chronisch in de psychiatrie terecht."

Informatie over eetstoornissen: www.anbn.be
Bron: Gazet van Antwerpen, 12 juni 2012.
12 jun 2012 08u53
Bron: MagUZA.be
meer over
zie ook rubriek