Wetenschappers en kunstenaars verzamelen in Brugge voor wereldcongres over oorsuizen

Het zesde wereldcongres over oorsuizen (tinnitus) wordt voor de eerste keer in ons land georganiseerd. Meer dan 300 specialisten uit de hele wereld verzamelen van 13 tot 16 juni in Brugge. Ze bespreken er niet alleen de laatste bevindingen maar ook de manier waarop kunst kan bijdragen tot innovatie in de wetenschap. Het congres wordt georganiseerd door het multidisciplinair team dat zich bij het Universitair Ziekenhuis Antwerpen over tinnitus buigt. Het onderzoekscentrum TRI speelt een vooraanstaande rol in de wereld voor oorsuizen en de behandeling daarvan.
Behandelingen die iedereen kunnen helpen, blijven echter voorlopig uit. Daarom focust het congres ook op innovatie. Daarbij worden behalve wetenschappers eveneens kunstenaars en filosofen betrokken. "De manier van werken bij kunstenaars en hun creatief denken kan wetenschappers helpen bij het ontrafelen van problemen", legt TRI-directeur Dirk De Ridder uit. Daarnaast behandelen de deelnemers de vraag in hoeverre maatschappelijke keuzes de wetenschap (zouden mogen) beïnvloeden. De Ridder: "Voor te vernieuwende ideeën krijgen wetenschappers vaak geen geld, omdat dat vooral naar onderzoek gaat waarvan men zeker is dat het iets oplevert. Toch zouden we zo misschien tot snellere doorbraken komen - zelfs al wordt er wellicht al eens geld verspild als je risicovol onderzoek toelaat."
Op het congres gaan onder meer Vlaams kunstenaar Jan Fabre en hersenwetenschapper György Buzsáki in debat over vernieuwing in de wetenschap. Ook onder meer Rik Torfs komt spreken.
Tot 15 procent van de bevolking kampt met oorsuizen en bij 2,5 procent leidt het tot een ernstige handicap in het dagelijks leven.
Bron: Belga, 11 juni 2012.
12 jun 2012 08u56
Bron: MagUZA.be
meer over
zie ook rubriek