AXA steunt kankeronderzoek Peter Carmeliet met 1 miljoen euro

In het kader van haar wereldwijde corporate responsibility programma heeft het AXA Research Fund 83 nieuwe academische teams geselecteerd die wetenschappelijk onderzoek doen naar ecologische, sociaaleconomische en levensbedreigende risico’s. In totaal ontvangen ze voor 22 miljoen euro aan financiële steun. In België gaat 1 miljoen euro naar ondersteuning van het kankeronderzoek van professor Peter Carmeliet (VIB / KU Leuven).
Peter Carmeliet en zijn team onderzoeken bloedvatvorming en gebruiken die kennis om nieuwe geneesmiddelen te ontwikkelen tegen kanker. “Recent onderzoek richt zich voornamelijk op het stilleggen van de energietoevoer naar bloedvaten om zo de abnormale bloedtoevoer naar kankers lam te leggen. Het is een fundamenteel nieuwe strategie in de zoektocht naar geneesmiddelen in de strijd tegen kanker”, zegt professor Peter Carmeliet. “Een nieuwe strategie is steeds een hoog risicovol project. In de beginfase van dergelijke projecten is het steeds moeilijk om financiering te vinden. De aanzienlijke steun van AXA vormt daarom dan ook een belangrijke steun voor dit onderzoek."

Het AXA Research Fund biedt verder steun aan 3 nieuwe leerstoelen voor onderzoek, 14 nieuwe onderzoeksprojecten – waarvan 7 in België – en 66 postdoctorale beurzen. Het AXA Research Fund telt nu 289 teams met onderzoekers van 47 nationaliteiten. Sinds 2008 werden er voor 76 miljoen euro beurzen uitgekeerd.

De gesteunde initiatieven werden gekozen op basis van excellentie, onder toezicht van de Wetenschappelijke Raad van het AXA Research Fund, voorgezeten door professor Ezra Suleiman (Princeton University) en samengesteld uit eminente academici.
25 mei 2012 13u30
Bron: KU Leuven