'ADHD is geen ziekte maar een gedragsprobleem'

Veel kinderen in Nederland worden onnodig gediagnostiseerd met ADHD. Hyperactiviteit is in verreweg de meeste gevallen geen medisch probleem maar een gedragsprobleem. Dat betoogt psycholoog Laura Batstra, onderzoeker en docent aan de Rijksuniversiteit Groningen. Volgens Batstra kan ADHD (Attention Deficit/Hyperactivity Disorder) vaak worden voorkomen door simpelweg de diagnose niet te stellen.
Problematisch gedrag
Batstra zegt dat de stoornis niets meer is dan 'een naam die we hebben gegeven aan problematisch, hyperactief, impulsief en afleidbaar gedrag'. Verreweg de meeste kinderen met adhd hebben geen afwijkende hersenen.

Zij moeten daarom niet direct worden doorgestuurd naar de psychiater. Het aantal diagnoses van kinderen met adhd groeit nog steeds en het medicijngebruik is verdubbeld ten opzichte van 2007. Dat is onnodig, volgens Batstra.

Therapie
'Inmiddels weten we dat hulp aan ouders en leerkrachten even effectief is als medicatie. Gedragsdeskundigen kunnen in de eerste lijn hulp bieden zonder die ADHD-diagnose te stellen. Dat scheelt veel geld, want psychiatrische diagnostiek is duur.'

Bovendien lossen medicijnen de problemen niet op, ze onderdrukken slechts de verschijnselen en kunnen vervelende bijwerkingen hebben. Kinderen met ADHD krijgen nu vaak Ritalin voorgeschreven om hun concentratie te verhogen.

Batstra heeft zelf een therapie ontwikkeld voor de behandeling van de gedragsproblematiek.
03 mei 2012 08u25
Bron: Elsevier
meer over
zie ook rubriek