Studentenactie op UGent voor stamceldonatie

Een behandeling met stamcellen is van levensbelang voor mensen met een bloedziekte, zoals leukemie. Zij kunnen worden gered met een transplantatie van stamcellen van een geschikte donor. Een groep filosofiestudenten organiseert op de Universiteit Gent van 7 tot 11 mei een actie om medestudenten te informeren over stamceldonatie.
De kans op een “match” is klein
als een patiënt stamcellen nodig heeft, gaan de artsen eerst op zoek naar een donor in de familie. De kans dat broers of zussen de juiste stamcellen hebben is 1 op 4. Omwille van de steeds kleiner wordende gezinnen wordt vaak geen geschikte donor gevonden en moeten de artsen op zoek naar een onverwante donor. Deze zoektocht is niet eenvoudig: de weefsels van de donor moeten immers matchen (compatibel zijn) met de weefsels van de patiënt en die kans is slechts 1 op 50.000.

Om een donor te vinden, kunnen artsen terecht bij het Belgische Register van stamceldonoren van het Rode Kruis. In deze databank worden momenteel de gegevens van 50.000 kandidaat-donoren bijgehouden. als een match wordt gevonden, dan contacteert het donorcentrum de potentiële donor met de vraag om stamcellen te doneren.

Nood aan stamceldonoren
Aangezien de kans dat een patiënt een geschikte donor vindt slechts 1 op 50.000 is, is een grote databank met stamceldonoren erg belangrijk. Hoe meer kandidaat-donoren, hoe groter de kans op een match en hoe meer mensen kunnen worden geholpen. Daarom werkt het Belgisch Register van stamceldonoren samen met een 60-tal registers uit de hele wereld. Momenteel komt het overgrote deel van het donormateriaal voor Belgische patiënten uit het buitenland.

Studenten UGent lanceren een oproepTwee studenten aan de UGent, Stephan De Winter en Tomas Serrien, lanceren in samenwerking met De Maakbare Mens vzw en Rode Kruis-Vlaanderen een actie voor stamceldonatie. De doelstelling is om stamceldonatie bekend te maken onder studenten. Van maandag 7 mei tot vrijdag 11 mei zullen zij met de hulp van vele anderen in verschillende faculteitsgebouwen aanwezig zijn met infostands en zullen zij bij de aanvang van verschillende lessen een kort moment aandacht schenken aan stamceldonatie. Hiermee hopen ze het aantal stamceldonoren in ons land aanzienlijk te verhogen. Elke extra registratie is immers een gift omdat het een kostbaar mensenleven kan redden.

Op www.stamceldonor.be vind je alle nuttige informatie en een inschrijvingsformulier voor wie zich wil aanmelden als donor.
03 mei 2012 09u06
meer over
zie ook rubriek