Nieuwe ontwikkeling cochleair implantaat

BAARN - Het cochleair implantaat (CI) heeft al bij veel mensen het gehoor 'teruggebracht'. Omdat het implantaat nogal groot en opvallend is, komen onderzoekers nu met een kleinere variant.Het nieuwe implantaat van een onderzoeksteam van de University of Utah wordt in het middenoor geplaatst. Het apparaatje is momenteel de maat van een gummetje op een potlood en weegt 25 milligram. Toch wil onderzoeker Darrin Young het implantaat door ontwikkelen en nog kleiner maken.
implantaat
Een CI bestaat uit een uitwendig en inwendig gedeelte. Het uitwendige gedeelte bestaat uit een microfoon, spraakprocessor en zendspoel. Spraak wordt omgezet in elektrische pulsen en verstuurd naar de ontvanger onder de schedel en vervolgens verder naar de gehoorzenuw en de hersenen.
Bij het nieuw ontwikkelde implantaat worden de processor en transmitter onder de huid van de schedel en de microfoon in het middenoor geplaatst. Wel moeten patiŽnten 's nachts een oplader achter hun oor dragen, om de inwendige batterij op te laden.

Uitwendig
"Het is heel nadelig om veel onderdelen aan buitenkant te hebben", vertelt Young. "Kinderen kunnen bijvoorbeeld niet zwemmen of hebben een probleem met het dragen van een fietshelm. Bij volwassen speelt vooral de zichtbaarheid van het implantaat een rol."

Young heeft zijn implantaat inmiddels getest in de lichamen van vier overledenen. Hij hoopt binnen nu en drie jaar de tests ook bij levende mensen uit te kunnen voeren.
01 mei 2012 11u34
Bron: Nu.nl
zie ook rubriek