Apothekers moeten goedkoopste antibiotica verkopen

Vanaf 1 mei zullen apothekers verplicht zijn om één van de goedkoopste antibiotica of schimmeldodende middelen te verkopen bij een acute behandeling, aldus het Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering (RIZIV). De maatregelen passen in het besparingsplan 2012 van federaal minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx.
Sinds 1 april is de regel van het voorschrift op stofnaam (VOS) van kracht. "Zo kan de apotheker een van de goedkopere geneesmiddelen aanbieden", aldus Ri De Ridder, algemeen directeur van de Dienst voor Geneeskundige Verzorging van het riziv. "Dat is positief voor zowel patiënt als ziekteverzekering."

Vanaf 1 mei moet de apotheker dit ook doen voor antibiotica en schimmeldodende middelen. Ook als er op het voorschrift een bepaald merk staat, zal de apotheker een gelijkwaardig maar goedkoper alternatief moeten verkopen. Dit is wel enkel het geval voor een acute behandeling, niet bij chronische behandelingen.

Er zijn wel twee uitzonderingen op de regel. Ten eerste wanneer gezondheidsredenen de strikte naleving van het voorschrift vereisen, en ten tweede wanneer de patiënt allergisch is aan één van de bestanddelen van het goedkope medicijn.

"Het is ook belangrijk de therapeutische keuze van de dokter te respecteren", voegt Ri de Ridder nog toe.
Een ander doel van de maatregel is om ervoor te zorgen dat prijzen van de geneesmiddelen op elkaar worden afgestemd, door te spelen met de concurrentie tussen de merken, besluit het riziv.
24 apr 2012 17u26
Bron: De Morgen
zie ook rubriek